Delegatie praat in Straatsburg over Füsun Erdoğan

maandag 7 april 2014

Een delegatie onder leiding van Pieter Omtzigt (Tweede Kamer CDA) en Sebastian Rietz (Amnesty International) praat woensdag 9 april in Straatsburg met leden van de Raad van Europa over de tot levenslang veroordeelde Turks-Nederlandse journalist  Füsun Erdoğan, als voorbeeld van de vervolging van journalisten in Turkije. De delatie bestaat verder uit zoon Aktas Erdoğan, zus Sengul Tanriverdi, advocaat Duygu Sarisoy, Melda Onur, CHP-partij in Turkije, Huseyin Aygun, CHP en Fayik Yagizay, BDP-partij in Turkije.

Füsun Erdoğan werd in november vorig in Turkije veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens ‘het leiden van de MLKP’, een linkse organisatie die Turkije als terroristisch aanmerkt. De journaliste wil indien nodig doorprocederen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Erdoğan zat al sinds 2006 achter de tralies.

In de aanloop naar de internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei startte het Arabische Media Netwerk van de World Association of Newspapers and Publishers (WAN-IFRA) eind vorige week een 30-dagen durende campagne om aandacht te vragen voor journalisten in gevangenschap. De eerste journalist waar de aandacht op werd gevestigd is Füsun Erdoğan. Media worden opgeroepen over haar zaak te publiceren middels de hashtag #FreethePress.