Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

Fréderike Geerdink op 8 april voor Turkse rechter

2 april 2015

Fréderike Geerdink, freelance journalist en correspondent in Turkije, moet op woensdag 8 april a.s. verschijnen voor de Turkse rechtbank in Diyarbakir. Geerdink werd begin januari korte tijd vastgehouden en wordt vervolgd voor het bedrijven van propaganda voor de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij. De NVJ, de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vinden de aanhouding en vervolging van de Nederlandse journalist zeer alarmerend. De aanklacht is in strijd met het internationaal recht en de internationale verdragen, geratificeerd door de Turkse staat.

Fréderike Geerdink is een professionele en onafhankelijke journalist die werkt voor Nederlandse - en Engelstalige media. In een democratische samenleving vervult de pers  de functie van een publieke waakhond. Journalisten hebben daarom het recht op vrijheid van meningsuiting en elke beperking van dit recht houdt in dat de pers wordt belemmerd in zijn rol als waakhond.

De huiszoeking en arrestatie van Frederike Geerdink op 6 januari van dit jaar en haar vervolging zijn ernstige schendingen van fundamentele rechten. ‘Wij zijn zeer bezorgd over de gevolgen die deze maatregelen hebben op het functioneren van de pers in Turkije, vooral op de wijze waarop  journalisten hun werk kunnen doen’, aldus NVJ, EFJ en IFJ. ‘De aanklacht tegen Geerdink is een schending van de vrijheid van de pers, als bedoeld in artikel 10 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.’

Namens de NVJ, EFJ en IFJ zal Froukje Santing als waarnemer de rechtszaak tegen Geerdink bijwonen. Santing was gedurende 17 jaar correspondent in Turkije voor onder meer NRC Handelsblad.

Thomas Bruning

Algemeen Secretaris
06 20 49 52 45
020 3039 731

Terug naar vorige pagina