Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

IFJ/EFJ: Optreden tegen machtsovername Zaman

7 maart 2016

IFJ/EFJ: Optreden tegen machtsovername Zaman De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) roepen de Europese Unie op om op te treden tegen de politieke inbeslagname van de Turkse krant Zaman. Met het onder staatstoezicht stellen van de krant is de persvrijheid in Turkije ernstig in gevaar gebracht. Dit werd al pijnlijk duidelijk toen er in de uitgave van zondag niets meer te merken was van de kritische houding van de krant ten opzichte van president Recep Tayyip Erdogan. ‘Hier is sprake van een schaamteloze machtsovername’, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.

‘De Europese Unie kan niet zwijgen over de politieke inbeslagname van Zaman en het persbureau Cihan. De benoeming van een bewindvoerder kan niet worden gebruikt om kritische media het zwijgen op te leggen of om de rechten van journalisten aan te vallen’, zegt Mogens Blicher Bjerregård, voorzitter van EFJ.

EFJ en IFJ rapporteren de zaak aan het platform voor de bescherming en veiligheid van journalisten bij de Raad van Europa. Ook wordt de case meegenomen op het platform Mapping Media Freedom als voorbeeld van de schending van mediavrijheid. 

De krant heeft op vrijdag 4 maart nog snel een vrije krant uitgebracht met een zwarte voorpagina en de tekst: Beschamende dag voor persvrijheid in Turkije.

  • EenVandaag besteedt in de uitzending van maandag 7 maart aandacht aan Zaman. Hierin komt ook algemeen secretaris Thomas Bruning aan het woord.
Thomas Bruning

Algemeen Secretaris
06 20 49 52 45
020 3039 731

Terug naar vorige pagina