Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

Inzenden voor de Lira Scherpenzeel Prijs

15 februari 2016

Twee journalistieke prijzen, de Lira Correspondentenprijs en de Dick Scherpenzeel Prijs, zijn samengevoegd tot de Lira Scherpenzeel Prijs. Deze prijs zal jaarlijks worden uitgereikt voor de beste journalistieke productie op het gebied van ‘grensverleggende buitenlandjournalistiek’. Kandidaten kunnen hun werk tot en met vrijdag 19 februari inzenden. De prijsuitreiking vindt half mei plaats.

De organisatie is in handen van Vice Versa, het journalistieke platform over mondiale samenwerking, met ondersteuning van het Fonds Bijzondere Journalistieke Producten. Met de nieuwe prijs willen Stichting Lira, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en Vice Versa het belang onderstrepen van goede berichtgeving over het buitenland.

Oorkonde en geldbedrag

De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 5000 euro. Ook is er een aanmoedigingsprijs van 2500 euro voor jonge journalisten, geboren in 1986 en later. De prijs geldt voor de complete berichtgeving van een journalist, zowel print, radio, tv, fotografie, online als blogs. Wel moet er altijd sprake zijn van een tekstcomponent. Bij de beoordeling zal de nadruk komen te liggen op tekstproducties, die Nederlandstalig zijn en gemaakt voor Nederlandse media.

Jury

De jury van de Lira Scherpenzeel Prijs bestaat uit Hans Laroes (oud-hoofdredacteur NOS), Naima Azough (programmamaker en oud-politica) en Saskia Dekkers (Europa correspondent van Nieuwsuur).

De prijs is een samenvoeging van de Lira Correspondentenprijs voor de beste freelance buitenlandcorrespondent en de Dick Scherpenzeel Prijs, die van 1975 tot en met 2013 werd uitgereikt en daarmee een van de oudste journalistieke prijzen van Nederland is. De prijs is vernoemd naar Dick Scherpenzeel, pionier op het gebied van berichtgeving over niet-westerse landen.  

Terug naar vorige pagina