Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

NVJ protesteert tegen gevangenhouding Florence Hartmann

29 maart 2016

De Europese Federatie van Journalisten en de NVJ eisen de onmiddellijke vrijlating van Florence Hartmann, oud-correspondent van de krant Le Monde in de Balkan, en voormalig woordvoerder van het Joegoslavië-tribunaal. Hartmann werd donderdag 24 maart in Den Haag gearresteerd, toen ze de uitspraak tegen voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic wilde bijwonen. Er stond nog een oude straf uit 2009 open.

Cruciale documenten

Florence Hartmann was correspondent in Bosnië voor de Franse krant Le Monde en werd daarna - van 2000 tot 2006 - woordvoerder van president Carla del Ponte van het tribunaal. In 2007 publiceerde ze een boek (Vrede en Straf) over het Joegoslavië-tribunaal, waarin ze stelt dat cruciale documenten over de massaslachtingen in Srebrenica in 1995 nooit zijn gebruikt.

In 2009 veroordeeld

Voor het onthullen van die informatie werd ze in 2009 veroordeeld vanwege ‘minachting van het tribunaal’. Volgens het tribunaal heeft ze de geldboete nooit betaald, maar Hartmann heeft altijd beweerd het geld te hebben overgemaakt. Hartmann wordt vastgehouden in de vleugel die gereserveerd is voor oorlogsmisdadigers veroordeeld door het Joegoslavië-tribunaal.

Onderste steen

‘Het is wrang dat een journalist die juist alles gedaan heeft onderste steen boven te krijgen bij het proces van Slobodan Milosovic, in Scheveningen de cel in gaat’, reageert Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. ‘Wij steunen dan ook het internationale protest tegen deze gang van zaken.’

Terug naar vorige pagina