Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

NVJ streeft naar modelovereenkomst voor 1 april

2 februari 2016

NVJ streeft naar modelovereenkomst voor 1 april De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de afschaffing van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Met de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per 1 mei wordt de VAR vervangen door modelcontracten. De regels binnen deze overeenkomsten moeten duidelijk maken dat er geen sprake is van een gezagsverhouding en dus van een relatie tussen werkgever en werknemer. De NVJ streeft er naar om samen met de Belastingdienst, NUV, DuPho, FNV KIEM en met de omroepen enkele modelcontracten op te stellen.
 
Belastingdienst

De NVJ heeft dinsdag overleg gehad met de Belastingdienst. Het moet mogelijk zijn om uiterlijk 1 april enkele modelovereenkomsten op te stellen en goed te laten keuren. De NVJ en de Belastingdienst onderstrepen het belang van een gezamenlijk opgestelde modelovereenkomst. Werkgevers die nu eenzijdig, zonder overleg met de NVJ, een modelovereenkomst aan de Belastingdienst voorleggen riskeren een naheffing. Modelovereenkomsten zijn snel opgemaakt, maar de praktijk is vaak anders. Als blijkt dat zelfstandig journalisten elke dag op kantoor van de opdrachtgever zitten en aanwijzingen moet opvolgen is er al snel sprake van een gezagsverhouding. De NVJ roept werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en deze niet af te schuiven op zelfstandigen. Zelfstandigen mogen niet de dupe worden van de wet DBA en hierdoor minder werk krijgen.
 
Bijeenkomsten

De NVJ organiseert enkele bijeenkomsten in het land om vragen van zelfstandigen te beantwoorden over de impact van de wet DBA. Data en locaties worden zo spoedig mogelijk op deze site bekendgemaakt.
 

Terug naar vorige pagina