Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

NVJ wil direct overleg met Schoof en burgemeesters

29 januari 2015

NVJ wil direct overleg met Schoof en burgemeesters De NVJ wil direct een vervolgoverleg met Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, en de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam over de veiligheid van de redacties die blijkbaar heel kwetsbaar zijn. Aanleiding is de gijzeling eerder op de avond van een medewerker van de NOS door een gewapende man die de studio binnendrong. De man is inmiddels gearresteerd en de NOS-redactie ontruimd.  

De NVJ heeft direct contact opgenomen met Schoof en de betreffende burgemeesters. Het doel is om hen zo spoedig mogelijk te spreken om herhaling van een gijzeling te voorkomen of in elk geval de risico’s te beperken. De NVJ vindt het zeer verontrustend dat een willekeurig  iemand zo makkelijk een redactie kan binnendringen. Dit roept vragen op over de bewaking. De NVJ spreekt haar afschuw uit over de gijzeling en prijst de kalme reactie van de gijzelaar en van de redactie van de NOS.

De gewapende man had een brief bij zich met de eis dat de inhoud voorgelezen zou worden in de uitzending. Hierin stond ook dat de uitzending niet mocht worden onderbroken.  Het Achtuurjournaal toonde op NPO 1 enkel een “Even geduld a.u.b.” beeld, met daaronder de melding dat er wegens omstandigheden geen uitzending mogelijk was. Het hele pand inclusief regie werd ontruimd, hierdoor was ook geen verversing van NOS.nl en Teletekst mogelijk. Na zeventig minuten werd vanuit de NOS-redactie op Den Haag door Ron Fresen weer opgestart. 

Meer bij Villamedia

Rosa García López

Secretaris Freelance en NVF (fotojournalisten)
06 144 99 619
020 3039 744

Terug naar vorige pagina