Ontwerpbesluit Transitievergoeding

woensdag 13 augustus 2014

Een belangrijke wijziging in het ontslagrecht is de invoering van de wettelijke transitievergoeding. Deze vergoeding komt in plaats van de ontslagvergoeding (‘gouden handdruk’) zoals we die nu kennen. Vanaf 1 juli 2015 krijgen werknemers die twee jaar of langer in dienst zijn recht op een transitievergoeding als hun arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt opgezegd of ontbonden, of niet wordt verlengd.

De wet Werk en Zekerheid bepaalt dat onder nader te bepalen voorwaarden transitiekosten en inzetbaarheidskosten op de transitievergoeding in mindering mogen worden gebracht. Deze voorwaarden zijn onlangs bekend gemaakt in het  ‘Ontwerpbesluit transitievergoeding’.

Transitie- en inzetbaarheidskosten mogen alleen in mindering worden gebracht op de transitievergoeding, als de werknemer, voordat de kosten zijn gemaakt, daar schriftelijk mee heeft ingestemd. Tevens moet de werknemer vooraf instemmen met de hoogte van de eventueel later in mindering te brengen kosten. Dit schriftelijke instemmingsvereiste geldt niet als de werkgever op basis van afspraken met (verenigingen van) werknemers gehouden is bepaalde trajecten aan te bieden en de kosten ervan te vergoeden (bijvoorbeeld een sociaal plan waarin een outplacementtraject wordt aangeboden).

Daarnaast gelden de volgende algemene voorwaarden:
a. alleen kosten die betrekking hebben op een individuele werknemer kunnen in mindering worden gebracht op de transitievergoeding
b. het mogen geen kosten betreffen die betrekking hebben op het loon van de werknemer.
c. de kosten mogen niet onevenredig hoog zijn in verhouding tot het doel waarvoor deze kosten zijn gemaakt.
d. de kosten mogen niet zijn gemaakt voorafgaand aan de periode waarover de transitievergoeding wordt berekend.

Bron: rijksoverheid.nl