Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

Open brief aan Kamer: ‘Stem in met Wet open overheid’

19 april 2016

Open brief aan Kamer: ‘Stem in met Wet open overheid’ UPDATE - De Tweede Kamer heeft dinsdag 19 april ingestemd met de Wet open overheid. Een brede coalitie van organisaties en journalisten had de Tweede Kamer opgeroepen om in te stemmen met de Wet open overheid, een initiatiefwet van GroenLinks en D66 met als doel om de overheid transparanter te maken. De huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is dringend aan vervanging toe. De NVJ was een van de 37 ondertekenaars van de open brief die afgelopen donderdag naar de Tweede Kamer. 

Minimaal de helft van het aantal Wob-verzoeken kan niet binnen de gestelde termijnen worden behandeld, doordat de overheid haar informatiehuishouding niet op orde heeft. Volgens de organisaties bespaart een goede informatiehuishouding, waaronder een openbaar informatieregister, niet alleen de overheid veel tijd en geld maar ook de samenleving als geheel.

Modernisering Wet openbaarheid van bestuur

De Tweede Kamer praat al vier jaar over het moderniseren van de Wet openbaarheid van bestuur. Met deze brief hopen de organisaties op voldoende steun van de fracties in de Tweede Kamer zodat deze belangrijke initiatiefwet wordt aangenomen.

Ondertekenaars

Onder de ondertekenaars Open State Foundation (Arjan El Fassed), NVJ (Marjan Enzlin, Thomas Bruning), Genootschap van Hoofdredacteuren (Marcel Gelauff), Vereniging van Onderzoeksjournalisten (Evert de Vos, Tanja van Bergen), Vereniging Online Journalisten Nederland (Stefan Okhuijsen), NDP Nieuwsmedia (Herman Wolswinkel), Transparency International Nederland (Anne Scheltema Beduin) en Persvrijheidfonds (Frits van Exter).

Terug naar vorige pagina