Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

Opgelucht over vrijlating al-Jazeera journalist

2 februari 2015

Opgelucht over vrijlating al-Jazeera journalist Egypte heeft de Australische journalist Peter Greste zondag vrijgelaten. De verslaggever van de Arabische nieuwszender al-Jazeera is naar Australië vertrokken. De NVJ reageert opgelucht op het nieuws van de vrijlating. Tegelijkertijd blijven de NVJ, IFJ en andere internationale organisaties zich richten op de vrijlating van Peter’s collega’s Mohamed Fahmy en Baher Mohamed.

De vrijlating van de Peter Greste werd al langere tijd verwacht. Op 1 januari had het Egyptische Hof van Cassatie de veroordeling van Greste en twee andere journalisten van nieuwszender al-Jazeera vernietigd.

De NVJ heeft in het afgelopen jaar meerdere malen aangedrongen op garanties van de Egyptische regering met betrekking tot de vrijheid van de pers, de onmiddellijke vrijlating van drie in Egypte veroordeelde journalisten en de herziening van de verstekveroordelingen van elf andere journalisten, onder wie de Nederlandse journaliste Rena Netjes. In juli en december 2014 voerde de NVJ acties bij de Egyptische ambassade in Den Haag om aandacht te vragen voor het lot van de Al Jazeera-journalisten. 

Thomas Bruning

Algemeen Secretaris
06 20 49 52 45
020 3039 731

Terug naar vorige pagina