Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

Particulieren mogen straks camerabeelden publiceren van diefstal of vernieling

18 mei 2015

Naar geldend recht is het voor burgers en bedrijven niet toegestaan om videobeelden van verdachten te publiceren op internet. Dit is onder meer in strijd met art. 22 Wet bescherming persoonsgegevens en het portretrecht. Hier komt binnenkort verandering in.

Camerabeelden van sommige strafbare feiten mogen op grond van een wetsvoorstel van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) straks ook door anderen dan politie en openbaar ministerie openbaar worden gemaakt. Er zijn echter wel voorwaarden aan de publicatie verbonden. Een van de voorwaarden is dat het moet gaan om diefstal of vernieling. Beelden van geweldsdelicten mogen ook in de toekomst alleen door de overheid gepubliceerd worden. Een andere belangrijke voorwaarde die in dit wetsvoorstel wordt gesteld, is dat het plegen van het strafbare feit duidelijk blijkt uit de beelden. Dit voorkomt dat mensen ten onrechte van een strafbaar feit worden verdacht.

Omdat de identificatie van de vermoedelijke dader vooropstaat, moeten het misdrijf zelf én de vermoedelijke dader duidelijk te zien zijn op de beelden. Bovendien moet er eerst aangifte worden gedaan en moeten de beelden ter beschikking van de politie worden gesteld voordat er gepubliceerd mag worden.

Het wetsvoorstel is op  23 april 2015 naar verschillende adviesinstanties is gestuurd en op www.internetconsultatie.nl gepubliceerd. Daar kan tot 4 juni op de voorstellen worden gereageerd.

bron: Rijksoverheid.nl 

Terug naar vorige pagina