Professor Heertje moet artikelen over Jeugdzorg verwijderen

maandag 26 mei 2014

Prof. A. Heertje heeft in een column op de website van RTL Nieuws en in een artikel op de opiniepagina van de Volkskrant ernstige kritiek geuit op de handelswijze van Bureau Jeugdzorg. Bureau Jeugdzorg vordert vervolgens in kort geding een verbod op deze uitlatingen.

De vorderingen van Jeugdzorg worden door de rechter grotendeels toegewezen. Hierbij overweegt de rechter dat de beschuldigingen dat Jeugdzorg strafbaar, misdadig of crimineel heeft gehandeld in de zaak van een onder toezicht staande minderjarige jongen geen steun vinden in de feiten. Heertjes vergelijking tussen het handelen van Jeugdzorg en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog is onnodig kwetsend en grievend. Bovendien heeft Heertje zonder noodzaak de namen genoemd van de betrokken medewerkers van Jeugdzorg. Heertje heeft feiten aangaande de minderjarige jongen eenzijdig en enkel vanuit de optiek van de moeder gepresenteerd. Omdat de artikelen zijn verschenen in een kwaliteitskrant en op de website van een gezaghebbende nieuwszender heeft hij meer verantwoordelijkheid om de feiten te controleren.

De artikelen dienen te worden verwijderd en de cache in de zoekmachine van Google die verwijst naar die publicaties eveneens.

Bron: uitspraken.rechtspraak.nl