Reactie op angstcultuur bij WNL: geef journalisten de voorwaarden voor een veilige werkomgeving

donderdag 29 februari 2024

Er heerst al jaren een angstcultuur bij omroep WNL die met name wordt veroorzaakt door omroepbaas Bert Huisjes, meldt het AD. Journalisten zijn zeker geen “doetjes”, reageert NVJ-secretaris Thomas Bruning, ‘maar je moet ze wel de voorwaarden voor een veilige werkomgeving geven. Dat betekent een vast contract, goede governance en medezeggenschap. Dat ontbrak bij WNL.’ De NVJ is sinds het verschijnen van het rapport van de commissie-Van Rijn in gesprek met de redactieraad van WNL.

Foto: Robin Utrecht

Sinds zijn aantreden in 2011 als bestuurder en hoofdredacteur maakt Huisjes zich stelselmatig schuldig aan pesten, intimidatie, manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie, aldus het AD die met 25 betrokkenen sprak. Het AD meldt verder dat volgens een enquête in het recent gepresenteerde rapport-Van Rijn 29 procent van de medewerkers het werk onder Huisjes een vijf of lager gaf.

NVJ in gesprek met redactieraad

Sinds het verschijnen van het rapport van de commissie van Rijn is de NVJ in gesprek met de redactieraad van WNL. Werknemers en medewerkers die graag hun verhaal willen doen, kunnen contact opnemen met leden van hun redactieraad of de NVJ (via Yvonne Berkeljon, yberkeljon@nvj of Wais Shirbaz, wshirbaz@nvj.nl).

Rapport-van Rijn

Volgens de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn gaven omroepbreed 1.484 medewerkers (drie op de vier respondenten) aan dat ze in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. De Commissie-Van Rijn liet naar aanleiding van het rapport op 1 februari weten dat het toezicht wordt versterkt bij de publieke omroepen. Daarnaast moeten presentatoren begeleiding krijgen, “ook ter bescherming van henzelf”. De commissie beveelt aan “dat de mensen niet wegkijken, leidinggevenden het goede voorbeeld geven en elkaar aanspreken, en dat het toezicht versterkt wordt”, aldus de commissie.

Brief NVJ aan Commissie van Rijn

De NVJ stuurde begin 2023 een brief naar Martin van Rijn waarin zij vier concrete aandachtspunten voor het onderzoek van de commissie aanreikte, die ingingen op de buitenproportionele omvang van flexibele contracten; de inzet van buitenproducenten; voldoende zeggenschap om misstanden aan te pakken; en de organisatie van het omroepbestel.

Meldpunten grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Heb je te maken of te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Je kunt dit melden bij de NVJ en/of Mores.online, meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de Nederlandse culturele en creatieve sector. Bij wie je je ook meldt, elke melding wordt professioneel en in absolute vertrouwelijkheid aangepakt.

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ geeft vanavond een reactie bij EenVandaag (18.17 uur, NPO 1) en Sophie en Jeroen (19.00 uur, NPO 1)