Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

Snelle reactie minister Koenders op oproep NVJ inzake Turkse persbreidel

29 juli 2016

Onlangs riep de NVJ samen met de EFJ en de IFJ, minister Koenders op zich uit te spreken tegen arrestaties en sluitingen van mediabedrijven in Turkije. Minister Koenders reageerde vandaag op deze oproep met dit bericht:

'Geachte heer Van Weezel, Geachte heer Keulen,

Graag reageer ik hierbij op de verklaring van uw vereniging van 28 juli over Turkije. U schetst daarin uw terechte zorgen over de situatie rondom de media in Turkije in de nasleep van de coup, waar nu mediabedrijven worden gesloten en journalisten worden aangehouden.

Nederland had al zorgen over de ontwikkelingen in Turkije ten aanzien van mediavrijheid. De omvang van het Turkse optreden tegen de mediavrijheid sinds de coup heeft die zorgen bij mij verder aangewakkerd. Dat is de reden dat ik mij daarover vorige week reeds kritisch heb uitgesproken en heb aangedrongen op een duidelijke verklaring van de EU. Tevens heb ik terzake inmiddels gesproken met mijn Turkse ambtgenoot, Hoge Vertegenwoordiger van de EU Mogherini en de Raad van Europa. Het is immers van groot belang dat de afwikkeling van de poging tot staatsgreep zorgvuldig gebeurt, binnen de kaders van rechtsstatelijkheid. Ook de manier waarop Turkije in de nasleep van de coup omgaat met de media moet gebeuren met respect voor de rechtsstaat en vrijheid van pers.

Nederland zal zijn zorgen over de persvrijheid en de situatie van de media in Turkije in directe contacten aan de orde blijven stellen, ook in de nasleep van de coup. Ik zie dat als onze plicht aan de vrijheid van meningsuiting.

Met vriendelijke groet,

Bert Koenders
Minister van Buitenlandse Zaken'
 

Terug naar vorige pagina