Rechter veroordeelt kabelbedrijven om schrijvers te betalen

donderdag 28 augustus 2014

De Amsterdamse rechtbank heeft woensdag 27 augustus geoordeeld dat een aantal grote kabelbedrijven al bijna 2 jaar lang inbreuk maakt op de auteursrechten van schrijvers, door zonder hun toestemming televisieprogramma’s en films aan hun abonnees aan te bieden. UPC, ZIGGO en Delta stopten in oktober 2012 met het betalen van de vergoedingen aan LIRA, de rechtenorganisatie van de schrijvers.

De kabelmaatschappijen meenden dat de schrijvers geen recht meer hadden op de vergoedingen, omdat zij de benodigde toestemming al via omroepen en filmproducenten geregeld zouden hebben. De rechtbank is echter van oordeel dat de rechten bij LIRA berusten, die op basis daarvan de vergoedingen namens haar auteurs kan claimen.

Onderdeel inkomen

Vrijwel alle Nederlandse scenarioschrijvers zijn bij LIRA aangesloten. De kabelvergoeding is een belangrijk onderdeel van het inkomen van deze schrijvers. In een recent onderzoek, uitgevoerd door het Netwerk Scenarioschrijvers (de beroepsorganisatie van scenarioschrijvers) onder schrijvers van jeugddrama kwam naar voren dat de helft van deze auteurs zonder deze vergoeding niet kan bestaan.

Ook voor het aanbieden van uitzending gemist diensten via kabelabonnementen moeten de kabelbedrijven toestemming vragen aan LIRA, aldus de Amsterdamse rechtbank.

In gesprek

LIRA is inmiddels, samen met de organisaties van regisseurs en acteurs, in gesprek met kabelbedrijven en omroepen, om tot goede afspraken te komen. De uitspraak is belangrijk mede met het oog op een mogelijke procedure van Lira en digitale platforms.

LIRA is de collectieve beheersorganisatie voor scenarioschrijvers, vertalers en journalisten. LIRA incasseert en verdeelt auteursrechtvergoedingen voor o.a. kabeldoorgifte, thuiskopie, leenrecht en reprorecht.