Heb je vragen? Bel 020-303 97 00

Strafvervolging Geerdink is ‘absurd’

3 februari 2015

‘De strafvervolging van de Nederlandse journalist Fréderike Geerdink is ‘absurd’. De in Turkije wonende Geerdink is een professionele journaliste die gewoon haar werk doet.’ Dit zegt de algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ, Thomas Bruning, maandagavond in een reactie op de berichten over strafvervolging in Turkije. De NVJ heeft inmiddels contact gehad met de journaliste en haar aangeboden te ondersteunen in de voorbereiding van haar rechtszaak.

‘We kijken zowel naar het inschakelen van de Europese en Turkse journalistenbond om zo breed mogelijk aandacht te vragen voor de kwestie als naar juridische ondersteuning. Turkije is immers aangesloten bij het verdrag voor de Rechten van de Mens en het is in onze ogen evident dat de ingestelde vervolging een flagrante schending is van art. 10 van dit verdrag, dat toeziet op de vrijheid van meningsuiting.’    

Geerdink werd vorige maand korte tijd vastgehouden en wordt nu vervolgd voor het bedrijven van propaganda voor de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij. Ze kan vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Ook oppositiepartijen CDA, SP en D66 pleiten voor actie van minister Koenders van Buitenlandse Zaken. 

Thomas Bruning

Algemeen Secretaris
06 20 49 52 45
020 3039 731

Terug naar vorige pagina