Wegwijs in de WOB

Wegwijs in de WOB, NVJ Academy

Alle informatie die zich bij Nederlandse bestuursorganen bevindt, is in principe openbaar. Dat is een gevolg van de Wet openbaarheid van bestuur. De burger, en dus ook de journalist, heeft sinds 1980 de gelegenheid bestuurlijke besluitvormingsprocessen te doorzien. Grote voordeel van de WOB is dat je een breekijzer in handen hebt. Je kunt het vrijgeven van informatie via de rechter afdwingen. Rechters krijgen dan de beschikking over de stukken die de overheid weigert vrij te geven. Nadelen zijn er echter genoeg. De praktijk leert dat de overheid niet van pottenkijkers houdt en zich daar naar gedraagt. De WOB vergt tijd en de WOB kent veel uitzonderingsgronden. Het zijn er zelfs steeds meer geworden.

Over deze cursus

In een tijd dat openbaarheid onder druk staat, is er alle reden om als journalist goed gewapend te zijn. Je kunt als journalist ook veel zelf. Arthur Maandag zet tijdens deze themamiddag de uitgangspunten van de WOB op een rij. Hij geeft verder tips, komt met praktijkvoorbeelden en waarschuwt voor valkuilen. De bijeenkomst is ook voor mensen zonder WOB-ervaring de moeite waard.

Overige informatie

  • Alle cursussen van de NVJ Academy zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de NVJ.
  • Kosten zijn vrij van BTW en fiscaal aftrekbaar.
  • Bij de themamiddag zijn koffie/thee/frisdrank inbegrepen.
  • Incompany, op aanvraag.
  • Maximaal 20 deelnemers.

Contact & Service

Kennismakingsaanbod!

Word nu lid, de eerste drie maanden zijn gratis! Bovendien ontvang je naar keuze het Canon Zilveren Cameraboek of het handige naslagwerk Journalist en Recht. Je bent al lid vanaf 7 euro netto per maand! (studenten zijn altijd gratis lid van de NVJ)

Lidmaatschappen