Verslaggeving in conflictgebieden

Hoe vaak en wanneer wordt de training Verslaggeving in Conflictgebieden aangeboden?

De 3-daagse training wordt in principe 2 keer per jaar aangeboden, in het voorjaar en najaar. Kijk voor de precieze data en inschrijvingen op www.nvj.nl/academy. De training gaat door bij voldoende deelname. In de afgelopen jaren was er in de meeste gevallen voldoende belangstelling om de trainingen door te laten gaan.

Wat is het doel van de training?

Het doel is om journalisten die naar conflictgebieden afreizen de nodige vaardigheden aan te leren, zodat zij adequaat kunnen handelen en de risico’s voor zichzelf en anderen kunnen minimaliseren.

Hoe is de training opgebouwd?

De officiële naam van de training is Hostile Environment Awareness Training (HEAT) van de School voor Vredesmissies. In opdracht van de NVJ is deze training op maat gemaakt voor journalisten, fotografen, programmamakers, redacteuren, bladenmakers, webmasters en voorlichters. 

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Journalistiek gerelateerde onderwerpen;
 • ZHKH (Zelf Hulp Kameraden Hulp);
 • Stressmanagement/ stresspreventie;
 • Ammunition Awareness;
 • Gijzeling / Conduct After Capture (CAC)
 • Grabbag (handig om mee te nemen);
 • Checkpoint / roadblock behaviour practice

Op welke vragen heb ik na de cursus antwoord gekregen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus: hoe minimaliseer ik de risico’s? Wat neem ik mee? Welk hotel reserveer ik? Waar moet ik op letten als ik aankom? Hoe kies ik een chauffeur en fixer? Met wie reis ik rond? Wat zijn de valkuilen en hoe kan ik die zo goed mogelijk omzeilen? Alle voorbeelden uit de praktijk passeren de revue.

Kan de praktijk wel voldoende benaderd worden?

Een gevechtsbaan kan behoorlijk indrukwekkend zijn. Je moet laag blijven, de kogels suizen letterlijk over je heen. Dat is een hele ervaring, ook voor militairen. Ook het verrichten van levensreddende handelingen is minstens zo imponerend. Wat moet je doen als iemands ledematen afgerukt zijn, terwijl je daar staat met je camera? Overigens is de training geen volledige opleiding. Er wordt daarom liever gesproken van een oriëntatie met het doel om de risico’s tot een minimum te beperken.

Wie zijn de trainers die het journalistieke gedeelte voor hun rekening nemen?

 • Peter ter Velde werd oorlogsverslaggever in Israël, toen daar in 2000 de Tweede Intifada uitbrak en er vuurgevechten uitbraken in Nabloez en Ramallah. Hij reisde daarna als verslaggever van het NOS-Journaal naar vele oorlogs- en crisisgebieden, waaronder tientallen keren naar Afghanistan.
 • Kees Schaepman is freelance journalist en consultant. Schaepman heeft veel ervaring als (reizend) verslaggever, hoofdredacteur, adviseur van (internationale) journalistieke organisaties. 

Welke voorbereidingen moet ik treffen voorafgaande aan de training?

 • Cursisten dienen een geldig legitimatiebewijs te dragen tijdens de cursus;
 • Zorg voor stevige schoenen en kleding voor diverse weersomstandigheden;

Moet ik lid zijn van de NVJ om deel te kunnen nemen aan de training?

Nee, ook niet-leden zijn welkom, maar als lid van de NVJ (en ook van FNV KIEM en DuPho) profiteer je wel van een korting van maar liefst € 500,-. Daarmee heb je je lidmaatschapsgeld al ruim terugverdiend. Check hier alle voordelen van het lidmaatschap. De kosten van de training zijn bovendien vrij van btw en fiscaal aftrekbaar.

Waar overnacht ik en zijn overnachtingen inbegrepen?

Je verblijft alle dagen intern op De Harskamp. Overnachtingen en alle maaltijden zijn inbegrepen.

Hebben alle deelnemende journalisten al concrete en definitieve plannen om naar conflictgebieden af te reizen?

Nee en dit is ook geen vereiste.

Is de training alleen interessant voor journalisten die plannen hebben om naar oorlogsgebieden te reizen of wordt er ook aan andere moeilijke omstandigheden aandacht geschonken?

De training is niet alleen bedoeld voor journalisten die naar oorlogsgebieden afreizen. Journalisten reizen immers af naar landen in Afrika, Azië, Zuid- en Midden-Amerika en het Midden-Oosten waar ontvoeringen, aanslagen, gewapende conflicten of criminaliteit aan de orde van de dag zijn. Het gaat om landen waar de omstandigheden moeilijk zijn. Dat kunnen ook rampgebieden zijn of zelfs landen waar gewelddadige demonstraties worden gehouden. Ook voor die bestemmingen is deze training van nut.

Wat is er in de afgelopen jaren verschenen in de publiciteit rondom de training Verslaggeving in conflictgebieden?

Enkele voorbeelden:

Waar kan ik me aanmelden?

Kijk voor de eerstvolgende training op de website van NVJ Academy.

Word lid van de NVJ!

Als journalist kom je op voor het vrije woord & beeld, ben je kritisch op de inhoud en moet je durven! Wij delen dezelfde passie en zijn net zo bevlogen!

Daarom durven we te stellen dat we onvermoeibaar voor jou en je collega's opkomen en je eersteklas service en advies bieden.

Bekijk hier alle voordelen van een lidmaatschap bij de NVJ »

Contact & Service