Sport: Iedereen kijkt het, weinig journalisten benutten het

dinsdag 23 augustus 2016

Hoeveel Braziliaanse voetballers kun je opnoemen? Tien, twintig misschien wel? En hoeveel niet-voetballende Brazilianen?

Ideaal vliegwiel

Je bent niet de enige, merkte Frederick Mansell. De journalist en documentairemaker geeft tijdens het Festival van de Journalistiek een interactieve workshop over een onderschat specialisme: sportjournalistiek. 'Ik ben zelf een groot sportliefhebber', vertelt Mansell. 'Maar daarnaast is sport een perfect onderwerp, het ideale vliegwiel eigenlijk, om grotere thema’s aan de kaak te stellen. Vrijwel alles wat met sport te maken heeft, trekt enorme kijkcijfers, terwijl niemand naar documentaires kijkt. Dus ik dacht: wat als ik dat nou combineer? Dan bereik ik een groot publiek en kan ik toch bijzondere verhalen vertellen.'

Team Gaza

Mansell rolde de televisiewereld in als beeldredacteur bij Endemol Sport, waar hij (nog steeds) samenvattingen van voetbalwedstrijden in elkaar knutselt. Ook deed hij ervaring op als onderzoekjournalist bij Argos TV Medialogica. Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf, dimdocs, waar hij samen met collega Laurens Samsom documentaires maakt waarvan zij vinden dat ze gemaakt moeten worden.

Bijvoorbeeld een documentaire over Team Gaza, dat 5 september op NPO 2 in première gaat. 'Dat gaat over het nationale voetbalteam van Gaza, waarbij we vier jongens volgen in hun zoektocht naar levensgeluk in een toch vrij bizarre leefwereld. Maar stel dat het vier ‘gewone’ jongens uit Gaza waren, hoeveel mensen hadden er dan gekeken? Een stuk minder, denk ik. Dat is niet erg, maar daarom lijkt het mij ook leuk om hier meer over te vertellen tijdens het Festival van de Journalistiek. Volgens mij is het namelijk echt een niche en dus een interessant specialisme.'

Meer dan een leuk tijdverdrijf

Sportjournalistiek over de romantiek heen dus. Mansell durft sport te zien als meer dan een leuk tijdverdrijf en heeft zichzelf zo een specialisme aangemeten. Een specialisme dat door de kijkcijfers die doorgaans met sport gemoeid zijn enige zekerheid biedt. Mansell laat zien dat de sport kans biedt om een echte niche uit te zoeken.

Wil je hier meer over weten? Kom op zaterdag 24 september naar het Festival van de Journalistiek in Nieuwspoort Den Haag en schrijf je in voor de interactieve workshop van Frederick Mansell!

Bemachtig snel je ticket voor het Festival!

#FVDJ2016

Columnist

{snippet:block_twitter}

Ticket voor 10 euro!

Ben je nog geen lid van de NVJ? Bij ons ben je gratis lid zolang je studeert! Als NVJ lid betaal je slechts 10 euro voor een ticket voor het Festival van de Journalistiek.

Nu lid worden

Korting Stayokay tijdens weekend Festival van de Journalistiek

Bezoekers van het Festival van de Journalistiek kunnen met 10% korting overnachten in Stayokay Den Haag. Stayokay ligt slechts op 15 minuten lopen van Nieuwspoort. De korting is het hele weekend geldig.

Lees verder