Joost Reijnders

Nu de werkgevers het journalistenbestand hebben teruggebracht tot het absolute minimum - alleen bij HMC is al meer dan de helft van de collega's de afgelopen tien jaar verdwenen -  is een krachtige vakbond heel hard nodig. Niet alleen als het gaat om de werkgelegenheid; ook om pal te staan voor de onafhankelijke journalistiek,  een groot en onmisbaar goed in onze maatschappij.   

Echte courantiers zijn er niet meer. De (vooralsnog mislukte) poging van de HMC-directie om ons redactiestatuut en daarmee onze onafhankelijkheid te omzeilen, spreekt wat dat betreft boekdelen. We zijn geen koekjesfabriek die hapklare brokken van onze afdeling commercie voorschotelt aan onze klanten. De directies zien ons steeds meer als een dure kostenpost in hun bedrijfsvoering. Als het aan onze directies ligt, verdwijnen er zoveel mogelijk vaste banen en worden de kranten gemaakt door een kleine kernredactie aangevuld met een legertje onderbetaalde freelancers zonder enige rechtsbescherming. Dat moeten we voorkomen. Voor goed werk – en dus kwaliteit - dient goed betaald te worden. Daarbij is ook aandacht voor de jongeren van groot belang. Zij zijn de toekomst, ook van ons (multimediale) vak. Daaraan gekoppeld uiteraard een stevig seniorenbeleid, zeker nu we langer doorwerken.

Nu we geen eigen cao meer hebben, maar een hoofdstuk in de cao voor het uitgeefbedrijf zijn, is het zaak extra alert te zijn op onze arbeidsvoorwaarden om zo onze onafhankelijkheid, de kwaliteit van ons werk en onze werkgelegenheid te borgen. 

De afgelopen vijftien jaar heb ik in de redactiecommissie ingezet voor de belangen van onze collega's. Ik wil dat graag op een hoger plan voortzetten. 

Over mij:

Joost Reijnders (1953) 

Journalistiek gestudeerd in Tilburg.  Gewerkt bij het Brabants Dagblad, The Associated Press, RTL4, AT5, NOS-Journaal, en sinds 1999 bij TMG-dochter Holland Media Combinatie in verschillende functies bij het Noordhollands Dagblad en de Gooi en Eemlander.

(foto: Peter Schat)

Bestuurslid sectie Dagblad - Verslaggever De Gooi en Eemlander, HMC

Joost Reijnders