Luuk Ex

Luuk Ex (1989) volgt de master Journalistiek en Media aan de UvA. Hij is senior webredacteur en datajournalist bij Brandstof, KRO-NCRV en mede-oprichter bij Page Facts. Luuk won in 2014 De Tegel in de categorie Toekomst Prijs. In 2015 won hij The Challange, een competitie voor persinnovatie.

Motivatie kandidaatstelling

'Eind november bezocht ik een presentatie van News Reader. Een project gestart door hoogleraar computationele lexicologie Piek Vossen. Met een groep wetenschappers ontwikkelt hij softwareprogramma's die gebruikers helpen om uit duizenden nieuwsartikelen ontwikkelingen bloot te leggen die zonder software moeilijk te vinden zijn. Een project met potentie. Journalisten zouden hiermee aan de slag moeten gaan. Alleen heb ik het idee dat de journalistiek en wetenschappelijke projecten, zoals News Reader, elkaar nog niet genoeg vinden.

Dat idee werd bevestigd aan het eind van de presentatie waarin datajournalist Sybren Kooistra de tools presenteerde die hij gebruikt voor onderzoek. Hier reageerde computerwetenschapper Frank van Harmelen verbaasd op. Hij meende dat Kooistra geen tools gebruikte die specifiek voor informatiespecialisten ontwikkelt zijn. Hij vervolgde: “Ik hoor journalisten vaak zeggen dat ze te weinig budget en te weinig tijd hebben om deze tools te gebruiken. Misschien is dat deels ons probleem, wij moeten dat beter beschikbaar maken.”

Ik denk dat het probleem aan beide kanten ligt. En ik wil me graag inzetten om academische informatiespecialisten en journalisten beter bij elkaar te brengen. De NVJ zou samenwerking moeten stimuleren. Ook ligt hier een taak voor de publieke omroep. Daar kan worden geëxperimenteerd, kunnen journalisten doorleren en dit soort samenwerkingen benutten.'

Journalist bij Brandpunt KRO-NCRV, mede-oprichter Page Facts

Luuk Ex