Judith Katz: ‘Trots dat ik de sprong in het diepe heb gewaagd’

Profiel

Naam: Judith Katz (27) | Studie: Master Journalistiek Rijksuniversiteit Groningen; daarvoor American Studies | Kennismaker: De Limburger/het Limburgs Dagblad (2013) | Heden: crossmedia redacteur opinieblad Forum van VNO-NCW

Kennismaking

‘Helemaal in Limburg’, heb ik wel even gedacht. En toen: ik doe het gewoon. Na het tweede gesprek ben ik aangenomen en 2 maanden later ben ik verhuisd van Amsterdam naar Sittard. Ik begon bij de nieuwsdienst van De Limburger. Dat is de redactie die over de hele provincie gaat en ook onderzoeksjournalistiek bedrijft. Ik kwam meteen op een fijne plek terecht. Halverwege dat jaar wilde ik wel naar een regioredactie om meer te schrijven en snellere verslaggeving te doen. Beide redacties heb ik erg leuk gevonden. Ik heb meegedraaid met een productie over Pinkpop, ik heb voor de economieredactie onderzoek gedaan naar woningcorporaties. Alles kon en mocht, als je maar het initiatief nam.

Regionaal

Regionale journalistiek is een van de mooiste vormen van journalistiek. Zoals een collega zei: je hebt je eigen snoepwinkel. Het regionale nieuws is helemaal van jou. Ik zou zeker adviseren aan iemand die net begint: leer het vak bij een regionale krant.

Begeleiding

Mijn chefs hebben me altijd het gevoel gegeven dat ze er voor me waren. Ze boden hulp aan of ze boden aan mijn stukken te lezen. Ik vond het bijzonder dat iedereen zoveel respect toonde. Ik was geen jonkie, werd niet gezien als een extraatje of een veredelde stagiair. Ik was een volwaardig redactielid. Tegelijkertijd hielden ze ook een oogje in het zeil voor dat meisje dat niet uit de provincie kwam.

Ervaring

Toen ik in Limburg kwam, had ik weinig dagbladervaring. Ik wist wel hoe ik journalistiek moest bedrijven maar niet specifiek hoe ik een krant moest maken. Het echte vak heb ik daar geleerd. Onderzoek, zelf ergens op afstappen, woordvoerders lastigvallen, lange interviews, maar ook bij mensen aan de keukentafel over de kleinkinderen in Canada praten.

Trots

Ik heb de stap heb genomen om in mijn eentje te verhuizen naar Limburg. Het is een van mijn meest bijzondere jaren geweest. Ik werd vaak aangesproken over waar ik vandaan kwam, maar ik werd ook op sleeptouw genomen en had het gevoel alsof ik elke dag een beetje vakantie had. Na dat jaar ben ik teruggegaan naar Amsterdam. Ik ben trots dat ik de sprong in het diepe heb gewaagd en dat ik in Limburg mijn carrière kon laten starten.

En nu?

Ik werk bij Forum van VNO-NCW. Nee, geen dagblad maar wel een plek waar ik weer vrijheid heb, mooie verhalen mag maken en onderzoek mag doen.

Tip

Kun je aan de slag ergens buiten je woongebied of buiten je comfortzone? Doe het gewoon! Grijp de kans om een vak te leren.

Kennismakingsregeling

Je bent net afgestudeerd in de journalistiek, je bruist van de energie en je wilt zo snel mogelijk aan de slag. Dan is de kennismakingsregeling misschien iets voor jou! 100 jonge journalisten kunnen gedurende 2 jaar aan de slag bij een dagblad, of 6 tot 9 maanden bij een tijdschrift. Daarmee kun je heel veel ervaring opdoen en je verder specialiseren. Doe mee!

Meer informatie