Karolien Koolhof: ‘Ik draaide in mijn eentje de online dienst’

Profiel

Naam: Karolien Koolhof (29) | Studie: Master Journalistiek & Nieuwe Media, Universiteit Leiden | Kennismaking: BN DeStem (2010/2012) | Heden: Coördinator / redactrice multimedia BN DeStem

Kennismaking

 ik zag dat zo’n beetje alle dagbladen een kennismakingsregeling aanboden, heb ik verschillende kranten aangeschreven, waaronder BN DeStem. Om op te vallen heb ik de brief in de vorm van een krantenartikel geschreven. De kop was ‘Jonge journalist solliciteert bij BN DeStem’, en in dat artikel heb ik over mezelf geschreven, waarom het me leuk leek daar te werken en waarom ik dacht dat ik geschikt was. Tot mijn verbazing mocht ik bij meerdere kranten op gesprek komen en kon ik uiteindelijk kiezen. Dat werd BN DeStem. Breda was voor mij onbekend terrein en dat leek me een grote uitdaging.

Internet

 een jaar heb ik op de internetredactie gewerkt en stapte daarna over naar de regioredactie in Oosterhout. Toen ik daar een half jaar zat, kreeg BN DeStem een nieuwe iPad-app die vrij veel handwerk vergde. Ik ben toen een paar maanden iPad-redacteur geweest. Het handwerk werd minder en langzamerhand ben ik weer fulltime webredacteur geworden en uiteindelijk coördinator. Omdat ik best wel ‘web minded’ ben, was dat een vrij logische stap.

Ervaring

Ik was net afgestudeerd en kwam op een redactie terecht waar ik meteen kon meedraaien. Op een avond zat ik in m’n eentje op de internetredactie en brak de brand uit bij Chemie-Pack in Moerdijk. Ik had contact met de verslaggevers ter plekke en draaide in mijn eentje de onlinedienst. Best wel spannend zo in het begin.

Wat ik van die twee jaar heb geleerd is het in de praktijk brengen van wat ik tijdens de opleiding heb geleerd, namelijk: je hebt een onderwerp en hoe ga je daar op verschillende platforms iets mee doen? Ik weet nog dat het bij het eerste redactieoverleg dat ik meemaakte alleen maar over de krant ging. Ik viel bijna van mijn stoel want ik had juist geleerd om onderwerpen op ieder platform anders aan te pakken. Dat is inmiddels wel veranderd: bij het overleg zitten nu zelfs videostagiairs.

Begeleiding

Ik heb mezelf nooit als een stagiair gezien, ik kon direct lekker meegaan in het werkproces en kreeg net als de andere werknemers voortgangsgesprekken.

En nu?

Dat ik kon blijven was aan het eind van de kennismakingsregeling vrij snel duidelijk. Het was alleen spannend of ik een vast contract kreeg voor onbepaalde tijd, en dat kreeg ik gelukkig.

Tip 

Nog steeds moet je een goed stuk kunnen schrijven, maar je moet ook snappen hoe het er online aan toegaat. Het is toch echt een andere wereld dan die van print. Daarom draaien stagiairs bij BN DeStem bijvoorbeeld altijd een week mee op de internetredactie.

Kennismakingsregeling

Je bent net afgestudeerd in de journalistiek, je bruist van de energie en je wilt zo snel mogelijk aan de slag. Dan is de kennismakingsregeling misschien iets voor jou! 100 jonge journalisten kunnen gedurende 2 jaar aan de slag bij een dagblad, of 6 tot 9 maanden bij een tijdschrift. Daarmee kun je heel veel ervaring opdoen en je verder specialiseren. Doe mee!

Meer informatie