Persoonlijk keuzebudget: Het is jóuw geld

Arjen van Vliet, hoofdredacteur Truckstar en Formule 1 en voorzitter onderhandelingsdelegatie namens NVJ:
‘Dit is een goede cao. We hebben de doelstelling om de journalistieke en uitgeverij cao’s te integreren gerealiseerd, met behoud van de journalistieke eigenheid en de specifieke verworvenheden voor onze beroepsgroep. Dat was een complex proces, waar we uiteindelijk een paar jaar mee bezig zijn geweest. Die termijn geeft al aan hoe zorgvuldig we ermee bezig zijn geweest.

Daarnaast hebben we in een sector die erg onder druk staat een cao-verhoging afgesproken, die recht doet aan de inzet en professionaliteit van journalisten. Drie procent loonsverhoging vind ik een goed resultaat. Een deel daarvan komt in het zogenoemde persoonlijk keuzebudget, ofwel het PKB. Dat is voor bijna iedereen nog een onbekend fenomeen, maar daar gaan we de komende maanden verandering in brengen.

Vanaf 1 januari heeft iedereen er namelijk mee te maken. Het PKB is een bruto bedrag ter waarde van 12 procent van je jaarsalaris. Het grootste deel daarvan is je vakantietoeslag, plus de waarde van bovenwettelijke en buitengewoon verlofdagen én dus twee procent van de loonsverhoging.

Met dit persoonlijk keuzebudget kun je je individuele wensen faciliteren. Straks kun je ermee doen wat je wilt. Bijvoorbeeld extra verlofdagen inkopen, of scholing financieren. Of een spaarpotje opbouwen. En wil je net als vroeger in mei vakantiegeld opnemen, dan kan dat ook nog steeds. Waar jij behoefte aan hebt, kortom. Het verschil is alleen dat je het niet automatisch krijgt, maar dat je daar zelf een keuze in moet maken. Hoe dan ook: het is jóuw geld.’

Arjen van Vliet

Bestuurslid sectie Tijdschriften