Maak kennis met de mentoren

Andreas Kouwenhoven / Guido Koppes / Harm Ede Botje / Ilse Zeemijer / Irene van den Berg / Jisca Cohen / Marijn Schrijver / Nick Kivits / Peter Dingelhoff / Remko de Waal / Sara Berkeljon / Wilma Haan

Andreas Kouwenhoven

Andreas Kouwenhoven, 28 jaar, verslaggever van de redactie Binnenland van NRC Handelsblad.
Ik doe met name onderzoek naar de islam in Nederland. In de drie jaar die ik nu voor NRC werk, heb ik veel geleerd van collega’s die de tijd namen mijn vragen te beantwoorden. Als ik datzelfde voor iemand anders kan betekenen, doe ik dat graag. Ik vind het leuk om onderscheidende ideeën te bedenken, mee te denken over hoe een onderwerp kan worden uitgezocht en helpen een tekst zó pakkend te maken dat je het artikel per se wil uitlezen.

Guido Koppes (50)

Guide Koppes, mentor NVJNadat ik, een aantal jaren aaneen, een reclamefotograaf assisteerde in zijn studio begon ik in 2005 als freelance fotograaf voor een stockfoto agentschap voor Europees, redactioneel beeld. Hierbij concentreerde ik mij voornamelijk op straatfotografie, waarna ik in 2008 mijn eerste opdrachten voor magazines en kranten kreeg. Inmiddels heb ik twee jaar Fotoacademie achter de rug, en werk ik, naast mijn opdrachten, aan eigen werk en projecten voor een Spaans stockfotobureau. Ik ben publiciteitsfotograaf, gespecialiseerd in reportage en portret, die zijn kennis, kunde en ervaring graag overdraagt aan collega's.

Ik kan ondersteunen bij; fotografie beeldinhoudelijk, zoals compositie, onderwerpkeuze e.d., fotografie de technische kant,  camerabediening (sluitertijden, diafragma e.d.), workflow (metadata, steekwoorden e.d.) en hoe je omgaat met wet- en regelgeving vanuit de auteurswet, w.o. het portretrecht. Naast het overdragen van kennis en kunde, kan ik collega's ook praktijkopdrachten geven en deze bespreken, of situaties uit hun praktijk als leidraad nemen bij de coaching.

Harm Ede Botje

Harm Ede Botje, mentor NVJFunctie: redacteur Vrij Nederland

Motivatie:  Journalistiek is een geweldig vak, lang leve de volgende generatie.

Specialisme: verslaggever, all rounder, gespecialiseerd in reconstructies,  verslaggeving, onderzoeksjournalistiek. Sinds 1995 schrijf ik voor Vrij Nederland, daarvoor radiomaker bij VPRO en Radio 1, zat onder meer redactie van het programma Argos.  Speciale aandachtsgebieden: asielbeleid, integratie, klimaat, energie, milieu & duurzaamheid en buitenlandse politiek.

Wordt enthousiast van: jonge verslaggevers die niet terugdeinzen voor moeilijk onderwerpen en dan vast lopen in de research, of blokkeren tijdens het schrijfproces, gewoon omdat het allemaal zo veel is en ordenen schijnbaar niet te doen.

Ilse Zeemijer

Ilse Zeemijer, mentor NVJFunctie: Redacteur, Het Financieel Dagblad (27)

Motivatie: Als beginnende journalist hoor je al snel: 'Het is zwemmen of verzuipen.' Dat kan beter! Daarom vind ik dit mentorenprogramma een heel goed initiatief. Ik ben alles behalve een oude rot in het vak, maar ik kan je als enthousiaste jonge journalist wel helpen om de eerste stappen te zetten. Bovendien heb ik al op veel plekken op de redactie gezeten (ook als freelancer), dus ik deel graag mijn ervaringen en tips. Wil je weten hoe het er aan toe gaat op een redactie? Of wil je juist als freelancer aan de slag? Twijfel je over je specialisme of weet je juist niet wat je moet kiezen? Ik heb lang niet alle antwoorden, maar ik wil je wel helpen! 

Irene van den Berg

Irene van den Berg, mentor NVJFunctie: Journalist en columnist persoonlijke geldzaken (37)

Ik heb tien jaar ervaring als freelance journalist, gespecialiseerd in persoonlijke geldzaken. Ik ben vaste columnist bij Metro en de Geldgids van de Consumentenbond. Ook heb ik een wekelijkse eigen geldrubriek in tien regionale dagbladen onder de titel ‘Irene weet raad’. Verhalen van mijn hand verschenen daarnaast onder meer in Plus Magazine, Trouw en het AD. Voordat ik koos voor het freelancebestaan, werkte ik als regioverslaggever en economieredacteur bij het Brabants Dagblad. Ik studeerde geschiedenis in Utrecht en volgde de postdoctorale opleiding journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Ik denk graag mee met mentees mee over hoe ze succesvol freelancer kunnen worden. Ik vind het dus ook leuk om mee te denken over de zakelijke kant van het freelancen. Vragen waar ik enthousiast van word, zijn: Hoe bouw ik een mooie portefeuille op? Hoe onderscheid ik me van de vele andere freelance journalisten? Hoe red ik me in deze arbeidsmarkt?

Jisca Cohen

Jisca Cohen, mentor NVJIk ben 33 jaar en werk als samensteller en eindredacteur bij NU.nl, waar ik bijna vijf jaar geleden begon als freelance redacteur. Ik was ook lange tijd (vice)voorzitter van de sectie ViP, voor studenten en starters. Nu ben ik lid van het sectiebestuur van NVJ Internet. Ik begon zelf ooit als 24-jarige pas afgestudeerde journalist (na de Master Journalistiek in Groningen) bij de Staatscourant, een bolwerk van wijze 'oude' mannen en vrouwen, van wie ik ontzettend veel geleerd heb. Hoe leuk is het dat ik nu anderen ietsje wijzer mag maken met mijn ervaringen. 

Als internetjournalist hoop ik natuurlijk op vragen daarover, maar ook over werken (en verder komen) op een (nieuws)redactie. En natuurlijk over eindredactie, een belangrijk onderdeel van mijn werk, waar ik zelf min of meer toevallig in terecht ben gekomen. Een inhoudelijk specialisme heb ik eigenlijk niet, ik ben meer een generalist met '(groot, brekend) nieuws' als kerntaak. 

Marijn Schrijver

Marijn Schrijver, mentor NVJIk ben 29, hoofdredacteur Nieuwe Revu en auteur van Mocro Maffia

Als de NVJ vraagt of je beginnende journalisten een handje wil helpen, dan kun je niet weigeren. Zelf heb ik nog lang niet alle wijsheid in pacht, maar stel dat er iemand geïnteresseerd is in lange, leesbare verhalen schrijven waar echt ouderwets onderzoek voor nodig is, dan ben ik beschikbaar. Kom maar op met je open vizier, drang naar tegels lichten en gezond wantrouwen richting autoriteiten!

Nick Kivits (31)

Nick Kivits, mentor NVJNick Kivits is freelance journalist voor meer titels en klanten dan hij kan tellen (onder andere Algemeen Dagblad, Discovery Magazine, Know How, Panorama, Playboy en Villamedia). Daarnaast geeft hij workshops en trainingen, schrijft hij boeken en is hij als bestuurslid betrokken bij NVJ Zelfstandigen. Hij is een groot voorstander van ondernemerschap onder zelfstandigen.

Als freelance journalist bijt ik me vast in alles wat met technologie, internet, de wetenschap, de media en zelfstandig ondernemerschap te maken heeft. In de afgelopen tien jaar heb ik een goed draaiend eigen bedrijf opgebouwd, waardoor ik nooit zonder werk zit. Door mijn ervaring kan ik mentees alles vertellen over het ondernemerschap, wat daarbij komt kijken en hoe je het beste uit je tijd en kennis haalt. Ik word vooral enthousiast van vragen over ondernemerschap.

Peter Dingelhoff (36)

Peter Dingelhoff, mentor bij de NVJFunctie: Chef ANP Producties (Radio, Internet en Buzz). 

Het lijkt mij erg interessant om aan de slag te gaan als mentor van jong journalistiek talent. Niet alleen omdat ik daar zelf ook het nodige van kan leren, maar ook omdat ik over de jaren aardig wat kennis heb opgebouwd die ik graag over zou willen dragen. Ik heb een breed netwerk, veel ervaring en een goed zicht op de journalistiek.

Remko de Waal

Remko de Waal, mentor bij de NVJIk ben 26 jaar oud, momenteel fulltime aan het fotograferen voor persbureau ANP.

Ik doe mee aan het mentorenprogramma omdat ik de afgelopen 3 jaar heb gemerkt hoe waardevol een mentor kan zijn als je net begint in de (foto)journalistiek. Ik ben na het winnen van de ANP en NVJ campagne ‘’I Love the News’’, bijna 4 maanden op pad geweest met verschillende ANP-fotografen. Ik zag deze collega’s als mijn mentoren en heb van hun enorm veel geleerd over het vak fotojournalistiek. Iedere startende fotograaf of journalist zou ik dan ook, zeker in de beginjaren, een mentor aanbevelen. Mentees die vastberaden zijn om in deze toch wel moeilijke tijd fotojournalist te worden zou ik graag willen begeleiden in waar ze tegen aan kunnen lopen, van praktische dingen als het tot snel maken en bewerken van een nieuwsfotoserie tot het bereiken van relevante opdrachtgevers. 

Sara Berkeljon

Sara Berkeljon, mentor bij de NVJIk ben Sara Berkeljon (33) en ik werk bij de Volkskrant als interviewer en als coördinator van katern V. Ik specialiseerde me in het grote persoonlijke interview. Bij V lees en beoordeel ik stukken van anderen over kunst, media, literatuur, film en persoonlijk leven. Ik hoop op een gemotiveerde mentee met interesse in interviewen en in het schrijven van originele langere stukken.

Wilma Haan

Wilma Haan, mentor bij de NVJWilma Haan (1982) is sinds september chef nieuws van Het Parool. Daarvoor werkte ze 8,5 jaar in diverse functies bij NU.nl, waarvan ze de laatste jaren adjunct-hoofdredacteur was. Bovendien is Wilma lid van het hoofdbestuur van de NVJ (digitale ontwikkeling) en de Nieuwspoortrapporteur van dit jaar. 'Mijn specialisme is nieuws- en internetjournalistiek. Ik hoop op een mentee die online journalistiek wil gaan bedrijven, maar zich afvraagt waar hij/zij moet beginnen en hoe je ergens binnenkomt of opdrachten te pakken krijgt. Je hoeft overigens niet per se ambities te hebben in de snelle nieuwsjournalistiek, juist ook voor langere verhalen en onderzoeksstukken biedt internet steeds meer mooie mogelijkheden. Een mentee die worstelt met een verhaal(idee) is ook meer dan welkom om aan te kloppen.' 

Een ervaren mentor voor jou

Wil je je verdiepen in onderzoeksjournalistiek? Of wil je beter leren fotograferen? Ben je NVJ lid en werk je maximaal 3 jaar in een journalistieke omgeving, meld je dan aan bij het NVJ Mentorenprogramma om kans te maken op 12 uur professionele assistentie bij jouw vraagstuk door één van de 15 deelnemende mentoren. De NVJ helpt jou bij je journalistieke uitdaging. Let op: aanmelden kan tot en met 30 oktober!

Meer lezen en aanmelden