Dit was de Nacht… 2014

De Nacht van de Journalistiek 2015 staat weer voor de deur. Een uitgelezen kans om je te laten inspireren door toonaangevende journalisten. Ook dit jaar wordt er flink uitgepakt met optredens van nationale en internationale gasten, zoals Ruchi Tandon (BBC), Olaf Koens (RTL), Daan Louter (The Guardian), Wiegertje Postma (VICE), Wilma Haan (Het Parool), Maral Noshad Sharifi (nrc.next) en vele anderen. Lees er hier meer over...

Ook in 2014 was er zo'n inspirerende Nacht. Op deze pagina een overzicht van enkele highlights.

Mark DeuzeNepstage: ideëel en uitbuiting tegelijk

De verlengde stage of nepstage is geen onbekend fenomeen onder jonge journalisten. Maar liefst een kwart van de studenten journalistiek die stage hebben gelopen, heeft ermee te maken gehad. Dit blijkt uit onderzoek van NVJ’s jongerensectie Vers in de Pers (ViP) dat onder leiding van mediaprofessor Mark Deuze werd uitgevoerd. Tijdens de Nacht van de Journalistiek presenteerde Deuze de cijfers. Hij waarschuwt voor de consequenties van nepstages die veel verder gaan dan een discussie over vergoedingen.
> Lees het hele artikel

Daan LouterDe kracht van ‘interactive’ verhalen

The Guardian is één van de pioniers op het gebied van digitale journalistiek. De interactieve CV van Daan Louter leverde hem een afstudeerstage op bij de Britse krant. Na afloop mocht hij blijven. Firestorm, The Pontifficator en Refugee Challenge zijn een paar van de projecten waaraan hij als interactive designer meewerkte. En hij ontwierp een toolkit voor journalisten om de beste vertelmanier voor een verhaal te vinden.
> Lees het hele artikel

Marcella Breedeveld12 do’s & don’ts voor de ideale sollicitatie

Hoe zorg je dat je gezien wordt door de hoofdredactie? Wat is de ideale sollicitatiebrief? Hoe treed je op tijdens het sollicitatiegesprek? Marcella Breedeveld (hoofdredactie NRC Handelsblad / nrc.next) vertelde tijdens de Nacht van de Journalistiek 12 do’s & don’ts voor de ideale sollicitatie.
> Lees het hele artikel

Merel RozeMerel Roze: ‘Ik zou als jonge journalist zeker een blog beginnen’

Het is de droom van elke jonge journalist: ontdekt worden als blogger en zo het vak inrollen. Merel Roze kan er over meepraten. ‘Alles waar ik mijn geld nu mee verdien is door het bloggen gekomen.’
Tijdens de Nacht 2014 gaf Merel Roze de workshop ‘Les van een Blogmeesteres’.
> Lees het interview met Merel Roze 

De Nacht 2014 in beeld

Sebastiaan ter Burg maakte foto’s van de Nacht 2014. Een impressie!

Kom naar De Nacht!

De Nacht van de Journalistiek 2015 staat in het teken van ‘journalistiek talent gezocht’. Tijdens de verschillende programmaonderdelen worden kansen op de arbeidsmarkt in kaart gebracht en kunnen journalisten en jong talent elkaar ontmoeten.

Leden van de NVJ, Dupho en FNV Kiem betalen € 15,- / niet-leden betalen € 30,- voor de Nacht.

Bestel je kaartje!

Sprekers Nacht van de Journalistiek 2015

Met: Ruchi Tandon (BBC), Olaf Koens (RTL), Daan Louter (The Guardian), Wiegertje Postma (VICE), Remy Gieling (Sprout), Wilma Haan (Het Parool), Marijn Schrijver (Nieuwe Revu), Casper Sikkema (Nieuwe Revu), Peter Dingelhoff (ANP), Maral Noshad Sharifi (nrc.next), Andreas Kouwenhovern (NRC Handelsblad), Frederieke Hegger (RTL) en Ilse Zeemeijer (Het Financieele Dagblad). Presentatie: Frénk van der Linden.

Bekijk de bio's