Sprekers Festival van de Journalistiek 2016

Sprekers: Amber Kortzorg | Anna Pruis | Anne de BlokChris Aalberts | Daniël Verlaan | Dolf Rogmans | Eddy van Wessel | Eric Smit | Eva Jinek | Frederick Mansell | Hans de RuiterHans Nijenhuis |Helene Pronk | Jan-Jaap Heij | Jelle Krekels | Joost Schellevis | Lennart Hofman | Liz Dautzenberg | Mario Miskovic | Michiel Eijkhout | Okkie el Agal | Paul van Riessen | Peter Smet |Rabin Baldewsingh| Tako Rietveld

Amber Kortzorg

Dagvoorzitter

Helder en gepassioneerd een verhaal vertellen. Het publiek inspireren, bewegen en motiveren. Dat zijn kernbegrippen waar Amber Kortzorg voor staat. Naast haar werk als dagvoorzitter is Amber freelance journalist. Zij doorliep hiervoor het opleidingstraject voor talentvolle jonge tv makers genaamd ‘BNN University’ en deed aansluitend een master Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Als co-founder van de journalistieke startup ‘The Playwall’ behoort ze tot een van de drie winnaars van ‘The Challenge 2016: best innovation in journalism’.
// Amber Kortzorg op LinkedIn

 

Anne de Blok

Workshop: Onderzoeksjournalistiek

Anne de Blok is freelance camera- en onderzoeksjournalist. Momenteel werkt ze voor het programma De Monitor, het nieuwe onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV dat maatschappelijke kwesties onderzoekt door middel van crowdsourcing. Ook heeft ze gewerkt voor o.a. Follow the Money, VPRO Buitenland en De Correspondent. De Blok werd genomineerd voor De Tegel en viel in de prijzen tijdens de uitreiking van De Loep.
// Anne de Blok op LinkedIn

 

Anna Pruis

Paneldiscussie over faciliteren van journalistieke producties

Anna Pruis is redacteur NOS op 3.

// Anna Pruis 

 

Chris Aalberts

Workshop: EU

Chris Aalberts schrijft en doceert over politiek en burgerschap, veelal in relatie tot de Europese Unie. Dit doet Aalberts voor de Master Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Bachelor of Communicatie aan de Hogeschool van Den Haag. Daarnaast is Aalberts politiek verslaggever voor ThePostOnline.
// Chris Aalberts op LinkedIn

 

Daniël Verlaan

Workshop: Tech

Daniël Verlaan is techjournalist bij RTL, waar hij schrijft over smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Hiervoor was hij als techjournalist werkzaam bij NU.nl.
// Daniël Verlaan op LinkedIn

 

Dolf Rogmans

Debat 'Specialiseren, maar waarin?' (plenair)

Dolf Rogmans is hoofdredacteur van Villamedia, het journalistieke vakblad. In deze hoedanigheid heeft Rogmans veel kennis over journalistieke ontwikkelingen.
// Dolf Rogmans op LinkedIn

 

Eddy van Wessel

Workshop: Fotojournalistiek

Fotograaf Eddy van Wessel 'conflicfotograaf'. Hij werkt o.m. voor dagblad Trouw en Vrij Nederland en voor grote buitenlandse media als Stern, Paris-Match, Le Monde en Washington Post Magazine. Hij reisde in de jaren negentig door de Balkan en versloeg het conflict in voormalig Joegoslavië en de Kosovo-crisis. Ook volgde hij de oorlog en wederopbouw in Afghanistan en Irak.

Van Wessel werd in 1996 en 2003 Nederlands Fotograaf van het Jaar, en werd afgelopen jaar weer onderscheiden met de Zilveren camera, de belangrijkste prijs van de (gelijknamige) Nederlandse fotocompetitie voor beroepsfotografen.
// Eddy van Wessel op LinkedIn

 

Eric Smit

Debat 'Specialiseren, maar waarin?' (plenair)

Eric Smit is journalist en hoofdredacteur van Follow the Money. Na een periode te hebben gewerkt in het bedrijfsleven, stapte hij in 1999 over naar Quote. Hier werd hij onderzoeksjournalist en later adjunct-hoofdredacteur. In 2010 startte hij het financiële onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money. Samen met Jesse Frederik won hij in 2013 de Tegel, met werk over het gebruik van derivaten in een semioverheidsinstelling.
// Eric Smit op LinkedIn

 

Eva Jinek

College Tour

Eva Jinek is journalist en presentator en is bekend van onder andere de talkshow Jinek, het interviewprogramma Een op een, talkshow Eva Jinek op Zondag en het ontbijtprogramma Vandaag de dag. Sinds kort is Eva te zien in het persoonlijk reisprogramma de Verenigde Staten van Eva, waarin zij terugkeert naar De Verenigde Staten, het land van haar jeugd.
// Eva Jinek

 

Frederick Mansell

Workshop: Sportjournalistiek

Frederick Mansell is onderzoeksjournalist en documentairemaker. Hij studeerde Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en werkte voor onder andere Brandpunt Reporter (KRO-NCRV) en Medialogica (HUMAN-VPRO). Voor Mansells reportage Vissen naar subsidie won hij De Loep, dé prijs voor het beste onderzoeksjournalistiekproject, samen met Anne de Blok. In zijn documentaires zoekt hij de grenzen van de sportjournalistiek op. Zo maakte hij The Ba’, over een eeuwenoud sportevenement in Schotland. Op dit moment is Mansell bezig met Team Gaza, over een voetbalteam in de Gazastrook.
// Frederick Mansell op LinkedIn

 

Hans Nijenhuis

Plenair: Diversiteit in de media

Hans Nijenhuis is sinds mei 2016 hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Daarvoor was hij chef van nrc.next, uitgever bij NRC Media en operationeel directeur van De Bezige Bij.

// Hans Nijenhuis op LinkedIn 

 

Hans de Ruiter

Workshop: Datajournalistiek

Hans de Ruiter is communicatieadviseur bij CBS. In deze hoedanigheid geeft hij presentaties en workshops aan studenten, ondernemers, journalisten en bedrijven over de CBS-organisatie en het gebruik van CBS informatie uit CBS bestanden (StatLine).
// Hans de Ruiter op LinkedIn

 

Helene Pronk

Workshopronde 1: Paneldiscussie over regiojournalistiek

Helene Pronk is adjunct-hoofdredacteur van AT5. Hiervoor heeft ze bij AT5 gewerkt als Redactiechef Nieuws en eindredacteur.
// Helene Pronk op LinkedIn

 

Jan-Jaap Heij

Workshopronde 2: Paneldiscussie over het faciliteren van journalistieke producties

Jan-Jaap Heij is een van de oprichters van Reporters Online, het platform waar freelance journalisten zelf hun artikelen kunnen verkopen. Daarnaast is hij medeverantwoordelijk voor De Coöperatie, die zelfstandigen in de media ondersteunt bij hun werk. Hiervoor was Heij hoofdredacteur van Dagblad De Pers en adjunct-hoofdredacteur bij Vrij Nederland.
// Jan-Jaap Heij op LinkedIn

 

Jelle Krekels

Workshopronde 1: Paneldiscussie over regiojournalistiek

Jelle Krekels werkt als verslaggever en webredacteur bij het Eindhovens Dagblad. Hiervoor liep hij stage bij NOS op 3 en het Brabants Dagblad.
// Jelle Krekels op LinkedIn

 

Joost Schellevis

Workshop: Tech

Joost Schellevis werkt sinds 2015 als researchredacteur voor de NOS, waar hij radio-, tv- en internetverhalen maakt over technologie en maatschappij. Hiervoor werkte hij bij Tweakers.net,  waar zijn focus lag op online privacy, beveiliging en internet en politiek.
// Joost Schellevis op LinkedIn

 

Lennart Hofman

Workshop: Conflictverslaggeving

Lennart Hofman schrijft als freelancer over vergeten oorlogen en conflicten, voor onder meer De Correspondent en De Standaard. Samen met zijn vaste fotograaf Andreas Stahl reist hij daarvoor naar bekende en minder bekende brandhaarden in de wereld, zoals Syrië, Irak, Thailand en de Filipijnen.
// Lennart Hofman op LinkedIn

 

Liz Dautzenberg

Workshopronde 1: Paneldiscussie over regiojournalistiek

Liz Dautzenberg is freelance journalist en deed onderzoek naar hyperlocal journalism. Daarnaast produceert Dautzenberg verschillende filmprojecten.
// Liz Dautzenberg op LinkedIn

 

Mario Miskovic

Workshopronde 1: Paneldiscussie over regiojournalistiek

In 2014 haalde Mario Miskovic zijn diploma journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Al tijdens zijn studie en ook na zijn afstuderen werkte hij bij de regionale omroep van Groningen: RTV Noord. Als verslaggever en camjo gaat hij op pad voor zowel radio, tv en online.
// Mario Miskovic op LinkedIn

 

Michiel Eijkhout  

Workshop: Datajournalistiek

Michiel Eijkhout is de projectmanager van StatLine bij CBS. Statline is de grootste elektronische journalistieke database en gereedschapskist van Nederland. Alle gegevens van het CBS kunnen hierin worden gevonden, vergeleken en gevisualiseerd. Eijkhout weet als geen ander wat de mogelijkheden zijn van dit project. In die hoedanigheid geeft hij ook cursussen aan journalisten die hier meer over willen leren.
// Michiel Eijkhout op LinkedIn

 

Okkie el Agal

Debat 'Specialiseren, maar waarin?' (plenair)

Okkie el Agal is recruiter voor journalistiek en media. Met haar bedrijf OKwork richt ze zich op diversiteit in de media. Met haar uitgebreide ervaring weet ze als geen anders waar redacties naar zoeken en welk soort journalisten op zoek zijn naar een baan.
// Okkie el Agal op LinkedIn

 

Paul van Riessen

Workshop: Financiële journalistiek

Paul van Riessen studeerde Journalistiek aan Windesheim. Vervolgens ging hij aan de slag bij de Zwolse Courant, werd hij verslaggever bij BNR en werkt sinds 2004 bij Quote. In 2010 werd hij adjunct-hoofdredacteur. Hier is hij verantwoordelijk voor allerlei facetten van het blad en de site van Quote.
// Paul van Riessen op LinkedIn

 

Peter Smet

Workshopronde 2: Paneldiscussie over het faciliteren van journalistieke producties

Peter Smet is innovatiecoördinator bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Vanuit deze functie is hij verantwoordelijk voor de Regeling Journalistieke Innovatie en The Challenge, de innovatieregeling voor studenten en recent afgestudeerden. Smet studeerde Journalistiek & Media aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft onder andere gewerkt bij VPRO, De Balie en HUMAN.
// Peter Smet op LinkedIn

 

Rabin Baldewsingh

Plenair: Diversiteit in de media

Rabin Baldewsingh is wethouder SWWS (Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport).
// Rabin Baldewsingh 

 

Tako Rietveld

Workshop: Jeugdjournalistiek

Tako Rietveld is een expert op alle gebieden van de jeugdjournalistiek. Na ruim tien jaar te hebben gewerkt als verslaggever bij het NOS-Jeugdjournaal, is hij in 2015 zijn eigen platform begonnen genaamd ‘De Kindercorrespondent’. Als de eerste Kindercorrespondent ter wereld reist Tako van land naar land om kinderen te interviewen zodat zij hun eigen verhaal kunnen vertellen. 
// Tako Rietveld op LinkedIn

Ticket voor 10 euro!

Ben je nog geen lid van de NVJ? Bij ons ben je gratis lid zolang je studeert! Als NVJ lid betaal je slechts 10 euro voor een ticket voor het Festival van de Journalistiek.

Nu lid worden

Early Bird Actie: win een cursus!

We hebben dit jaar een speciale Early Bird Actie. Koop je ticket voor 9 september en maak kans op een gratis cursus van de NVJ Academy! Onder de vroege beslissers verloten we 2 gratis cursussen: Crossmediale Redactie en Infographics. De winnaar wordt in week 37 bekend gemaakt!

Meer over deze actie

Columns over specialiseren

Het Festival van de Journalistiek wordt georganiseerd door Vers in de Pers, de jongerensectie van de NVJ. In de aanloop naar het festival schrijven zij columns over specialiseren, het thema van deze tiende editie.

Korting Stayokay tijdens weekend Festival van de Journalistiek

Bezoekers van het Festival van de Journalistiek kunnen met 10% korting overnachten in Stayokay Den Haag. Stayokay ligt slechts op 15 minuten lopen van Nieuwspoort. De korting is het hele weekend geldig.

Lees verder