6 ideeën voor prompts in ChatGPT

Remy Gieling tijdens het Festival van de Journalistiek (foto: Quinn Broers)

Een prompt is de (tekstuele) opdracht die je ChatGPT geeft, waarop ChatGPT vervolgens met een antwoord komt. De prompts hieronder kun je als journalist gebruiken in ChatGPT om beter, slimmer en effectiever te werken. Zie het als inspiratie en als een vertrekpunt om je werk mee te ondersteunen. Bron: Remy Gieling en Job van den Berg van ai.nl.

1. Ideeën opdoen

Wij zijn [naam publicatie] een [type publicatie] dat zich specialiseert in [niche]. Onze doelgroep is [doelgroep]. Binnenkort is de [actuele haakje]. Geef 5 creatieve suggesties voor artikelen die te maken hebben met dit thema en onze lezers kunnen inspireren. Denk out-of-the-box en zorg dat de ideeën een link hebben met [niche].

2. Kopsuggesties bedenken

Wij zijn [naam publicatie] een [type publicatie] dat zich specialiseert in [niche]. Je bent een ervaren journalist en copywriter. Je bent in staat om de aandacht van lezers te trekken en kent de principes van SEO en beïnvloeding. Geef op basis van het volgende bericht 5 suggesties voor koppen die de aandacht van onze lezers trekt. Hou het feitelijk, onafhankelijk en journalistiek zuiver. Dus geen marketingteksten.

3. Inspiratie voor interviewvragen

Je bent een journalist met ruim 20 jaar ervaring in de [niche]journalistiek. Je hebt veel kennis van [expertise] en staat bekend dat je creatieve, prikkelende vragen bedenkt. Je gaat straks [interviewkandidaat] interviewen omdat [actuele haakje]. Geef 5 vraagsuggesties over het onderwerp en nog eens 5 persoonlijke vragen.

4. Herschrijven van een (pers)bericht

Het doel is om het volgende artikel/persbericht te herschrijven voor [naam publicatie], een [type publicatie] dat zich specialiseert in [niche]. Gebruik korte zinnen en voorkom lastige woorden. Onze toon is [toon]. Zet het belangrijkste nieuws voorop. Maak er maximaal [aantal alinea’s of woorden] van.

5. Herschrijven van een post voor social media

Geef 5 suggesties voor een Twitter-post die opvalt bij onze volgers op basis van het volgende [artikel].

6. Begrippen eenvoudig uitleggen

Leg het concept of begrip [xyz] uit zoals je het zou uitleggen aan [jonge doelgroep].

Wat gaat AI voor journalisten betekenen? Remy Gieling, oprichter van ai.nl, gaf op het Festival van de Journalistiek de kennis voor dit moment. Lees het interview met Gieling voorafgaand aan het festival.