6 tips voor een geslaagde stagezoektocht

Een van de belangrijkste onderdelen van je opleiding journalistiek is je stage. Tijdens die periode leer je waarschijnlijk meer dan je ooit op school hebt gedaan. Een goede stageplek levert je niet alleen veel nieuwe ervaringen op maar geeft je ook inzicht in je toekomstplannen. Maar hoe vind je een goede stage? Mats Cooper, student en lid van Vers in de Pers, begint zijn afstudeerjaar met een stage bij De Groene Amsterdammer. Hij geeft je graag 6 tips voor een geslaagde stagezoektocht.

1. Begin op tijd

Als je in september moet stagelopen, begin dan zeker in februari/maart al met een lijstje wat je wil doen. Er is ontzettend veel concurrentie en het is gewoon een stuk relaxter om je zomer in te gaan wetende dat je in september meteen aan de slag kan. Vaak duurt het ook even voordat je reactie krijgt en voordat je eenmaal op gesprek bent kan het zo twee maanden later zijn.

2. Stuur ook open sollicitaties

Als het je droom is om bij een bepaald medium stage te lopen, maar je kan geen vacature vinden, stuur dan altijd een open sollicitatie met je cv en een motivatiebrief. Media waarderen dat alleen maar en niet geschoten is altijd mis.

3. Laat je brief 3x nalezen, ook door anderen!

Dit is misschien wel de belangrijkste. Ik zal het uitleggen met een persoonlijke blunder waar ik mij nog steeds voor schaam. Voor mijn eerste stage had ik een beetje hoogmoedig een sollicitatie gestuurd naar de parlementaire redactie van een landelijke krant. In mijn motivatiebrief schreef ik in plaats van de term "parlementaire journalistiek" "parlementaire politiek." Super dom en onprofessioneel natuurlijk, geen wonder dat ik geen reactie kreeg. Ik had de brief 3x nagelezen en alsnog glipte die fout er doorheen. Laat je brief dus altijd nalezen door een ander, het liefste door een journalist of iemand die perfect Nederlands kan. Dan voorkom je fouten waarvan je jezelf twee jaar later nog steeds voor je kop kan slaan.

4. Lees je in

Twee vragen die gegarandeerd gesteld gaan worden op een sollicitatiegesprek zijn: Waarom wil je hier stagelopen? Kan je producties van ons noemen die je goed vindt? Op dat moment wil je natuurlijk niet met je mond vol tanden staan. Lees onderweg naar je gesprek artikelen van het blad of kijk een aflevering van het programma waar je een gesprek hebt! Weet wat hun waarden zijn en waar ze graag over produceren.

5. Wees ook kritisch

Iedereen houdt er natuurlijk van om complimenten te krijgen, maar journalisten moeten natuurlijk ook kritisch zijn. Je moet de redactie natuurlijk niet gaan roasten maar wees ook niet bang om kritisch te zijn op de plek waar je stage wil lopen.

6. Denk nooit "ze nemen me toch niet aan"

Iedereen is ook wel eens onzeker. Uiteindelijk zul je jezelf moeten verkopen aan een redactie. Een stageplek is er om te leren, je kan nooit perfect zijn en je zal gegarandeerd de fout ingaan maar daar is tijdens een stage juist ruimte voor.

foto: Erald van der Aa