Afgestudeerd en direct freelancen: Durf ballen te hebben

Ik stond aan de rand van het afstuderen, klaar om de wijde wereld in te springen. Settelen op één plek? Dat was niet voor mij weggelegd. Dus ik besloot met blind vertrouwen het roer om te gooien en begon als freelance journalist. En dat was de beste keuze ooit. Het is niet niks om als jonge, startende journalist te beginnen voor jezelf. Zeker in deze tijd. Daarom deel ik mijn tips voor alle soon to be afgestudeerden die dezelfde droom hebben.  

1. Je kan niet alles weten, vraag om hulp!

En dan niet zomaar de eerste, beste persoon die je online hebt gevonden. Je hebt waarschijnlijk veel mensen in je eigen netwerk die je net zo goed (en goedkoper) kunnen helpen. Een neef die net een financiële opleiding heeft afgerond of een buurman die als ICT’er veel weet over websites bouwen? Dat zijn je meest waardevolle bronnen.

2. Durf ballen te hebben 

“Nooit geschoten, is altijd mis”, is een van mijn favoriete lijfspreuken. Alles blijft onzeker als je het niet gewoon probeert. Twijfel niet te veel en vertrouw in jezelf. Pitch je idee tot ze “ja” zeggen, laat zien dat ze jou nodig hebben. Als jij gelooft in jouw idee, straal je dat ook uit en dat werkt aanstekelijk. 

3. Wees jezelf

Dat klinkt zo enorm cliché, maar het is echt niet minder waar. Wat je ook doet als beginnend zzp’er: je moet laten zien dat je uniek bent. Je kan wel alles kopiëren wat andere freelance journalisten doen op Instagram of op hun blogs, maar als jouw hart er niet in ligt, bereik je niet wat je wilt. Probeer te ontdekken wat jou onderscheidend maakt en laat dat op jouw manier zien. 

4. Investeer in jouw ‘merk’

Nu is het moment om te investeren in jezelf en daarmee in jouw bedrijf. Maar als beginner is je budget misschien niet heel groot, dus moet je keuzes maken. Een van de belangrijkste investeringen vond ik ‘branding’, door middel van een eigen website en een steengoede social media basis. Dat is namelijk waar je klanten kan werven en laat zien wat je in huis hebt.  
 
Nienke van der Wal is afgestudeerd journalist en gestart als zelfstandig freelancer in Groningen. Je kunt haar werk volgen op Instagram of Facebook
 
Tekst: Nienke van der Wal 
 

Blogs ter inspiratie

In de maanden april en mei 2020 hebben we regelmatig blogs ter inspiratie gedeeld. Dit zijn blogposts van freelancers die hun ondernemingszin of nuttige tips over ondernemen graag willen delen met andere freelancers.