De Balie 20/9: How Safe Is the EU for Journalists

maandag 20 september 2021, 20.00 - 21.30

Op maandag 20 september (van 20.00 uur tot 21.30 uur) organiseert De Balie i.s.m. de Nederlandse Unesco Commissie het (Engelstalige) programma How Safe Is the EU for Journalists? Namens PersVeilig van de NVJ neemt algemeen secretaris Thomas Bruning deel aan het debat. 

Veiligheid en vrijheid van journalisten staan niet alleen in dictatoriale EU-buurlanden zoals Belarus onder druk, maar ook in Europese democratieën, waaronder de Nederlandse. Vooral sinds het begrip 'fake news media' een cultuur van vijandigheid tegenover de pers op gang heeft gebracht. We zoomen tijdens dit programma in op de vraag hoe een veiliger klimaat voor journalisten kan worden gecreëerd en wie daarvoor moet zorgen. Overheden, internationale organisaties of journalisten zelf? Welke dringende acties zijn nodig? 

De NVJ is aanwezig als belangenvertegenwoordiger van Nederlandse journalisten en mediamakers.

Sprekers van de avond zijn Tasha Arlova (Belarussisch kunstenaar en activist), Bahia Tahzib-Lie (mensenrechtenambassadeur Buitenlandse Zaken), Hubert Smeets (historicus, journalist en medeoprichter/coördinator Raam op Rusland) en Yvonne Zonderop (journalist, auteur en lid van de Nederlandse Unesco Commissie).