Festival van het Vrije Woord

woensdag 3 mei 2017, 16.30 - 22.00

De onafhankelijke rol van de journalistiek staat wereldwijd onder druk. Met meer journalisten achter de tralies dan ooit tevoren, fors geweld tegen de pers in conflictgebieden, maar ook de alternatieve feiten van de regering Trump. 

Op 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid en daarvoor is aandacht helaas hard nodig. Daarom nodigt het Persvrijheidscomité je van harte uit voor het Festival van het Vrije Woord.

Festival van het Vrije Woord

Thema: Turkije

Dit jaar ligt in het programma de nadruk op de situatie in Turkije. Wat zijn de gevolgen van de aanslagen en de mislukte coup afgelopen zomer voor de persvrijheid? Hoe is het om op dit moment in Turkije verslag te doen van gebeurtenissen?

Traditioneel wordt op de avond de Persvrijheids-situatie in de Wereld en in Nederland in beeld gebracht aan de hand van de jaarrapportages van Freedom House en de Persvrijheidsmonitor.

NVF eert Jeroen Oerlemans

De NVF (Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten) organiseert tijdens het Festival van het Vrije Woord een eerbetoon aan Jeroen Oerlemans met o.a. de workshop 'Overleven in Conflictgebieden' en een debat over Veiligheid. Bekijk hier het NVF programma voor 3 mei.

Het programma

16.30-18.00 Workshops

  • Tekenen (cartoons) door Tjeerd Royaards
  • Schrijven (poezie) door Tjiske Jansen
  • Schrijven (proza) door Christine Otten
  • Overleven in conflictgebieden door Jan-Joseph Stok en Peter ter Velde

18.00-19.30 Turks buffet

19.30 Avondprogramma

Thema zaal 1: Turkije
De Duits-Turkse komiek en schrijver Serdar Somuncu opent de avond met een kort optreden. De Turkse journaliste en publiciste Ece Temelkuran houdt de jaarlijkse persvrijheidslezing en is er een interview met NOS correspondent Lucas Waagmeester. In het kader van het project Getekend Syrië staat met Syrische cartoonisten de artistieke vrijheid van meningsuiting op het programma. Onder anderen Tjeerd Royaards en Lectrr spreken over hoe een cartoonist tekeningen maakt in tijden van repressie en oorlog, wanneer de vrijheid van meningsuiting onder druk staat.

Thema zaal 2: Veiligheid
Professor Alex Brenninkmeijer presenteert een onderzoek naar geweld en bedreigingen van Nederlandse journalisten. Aansluitend is een paneldiscussie met Chris Klomp en Mehmet Cerit en vervolgens over de veiligheid van journalisten met Marcel Gelauff, Hans Jaap Melissen, Marielle van Uitert en Joeri Boom.

Overzicht van het werk van Jeroen Oerlemans in de hal van Beeld en Geluid

In de hal van Beeld en Geluid is een overzicht van het werk Jeroen Oerlemans, de Nederlandse fotojournalist, die op 2 oktober 2016 werd gedood tijdens zijn werk in Libië.

Het Persvrijheidscomité

Het Festival van het Vrije Woord wordt georganiseerd door het Persvrijheidscomité. Het Persvrijheidscomité bestaat uit de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), NDP Nieuwsmedia, Free Press Unlimited, het Genootschap van Hoofdredacteuren, PEN, World Press Photo, het Persmuseum en Beeld en Geluid.

Met financiële bijdragen van: Stichting Media en Democratie en Ministerie van OCW

Meer informatie en aanmelden

NVF- en NVJ-leden betalen voor het dag- en avondprogramma €17,- per persoon inclusief Turks buffet. Niet-leden betalen €25,- per persoon.
Zie voor meer informatie en het volledige programma www.beeldengeluid.nl/persvrijheid. Gebruik bij het inschrijven kortingscode KRTFVW17.