De Grote Expertisedag Nieuwe Media #8

dinsdag 19 juni 2018, 09.00 - 17.00

Waarheid en vertrouwen stonden in 2017 centraal op de Expertisedag. In 2018 is de urgentie van dit thema alleen maar gegroeid. Wat kan de vertrouwensband tussen het publiek en de journalistiek vergroten en de afstand verkleinen? Welke technologische oplossingen zijn er? En wat zal altijd mensenwerk blijven? We zoomen in op journalisten die terugvechten met: publieksparticipatie in het onderzoeksproces, met blockchain-technologie, en via de laatste ontwikkelingen op het gebied van factchecking. Ook werpen we onze kritische blik op constructieve en oplossingsgerichte journalistiek als een mogelijke remedie.

Zoals elk jaar brengen internationale pioniers veel concrete tips voor journalisten die zich snel willen laten bijpraten: hoe op digitale wijze nieuws beter te vinden, te checken en te verspreiden? Hoe is de waarheidsvinding te verbeteren en het vertrouwen met het publiek te herstellen? De Grote Expertisedag Nieuwe Media staat onder voorzitterschap van Bas Mesters , directeur van het Expertisecentrum Journalistiek.

Voor programma en aanmelding: www.genm18.nl

Sprekers

Uit New York: Keith Hammonds is president van het Solutions Journalism Network (SJN). Het SJN ziet een grote noodzaak om de journalistiek te repareren. Onze huidige nieuwsvoorziening versterkt volgens Hammonds bij de lezers gevoelens van wrok, economisch fatalisme, cynisme en werkt vervreemdend. Journalistiek zou burgerschap juist moeten bevorderen. Dat doet Solutions Journalism Network door het publiek naast de dilemma’s oplossingsrichtingen te presenteren. In zijn keynote speech laat Keith zien hoe verschillende newsrooms deze aanpak hebben gebruikt om het vertrouwen terug te winnen en het publieke debat te verschuiven. Keith is vanaf de oprichting in 2013 betrokken bij het Solutions Journalism Network. Daarvoor werkte hij als eindredacteur bij Fast Company, was bureauchef en redacteur voor BusinessWeek en schreef voor de New York Times in Londen en Johannesburg.

Uit LA: Maria Bustillos is hoofdredacteur van Popula , een journalistiek medium dat op het blockchain-platform Civil draait. Toen zij in 2013 voor The New Yorker over blockchain-technologie schreef, werd zij enthousiast over de mogelijkheden die deze nieuwe technologie de journalistiek kan bieden. Het digitale medialandschap staat volgens haar onder de toenemende druk van censuur en slinkende inkomsten. Bovendien is onze technologische infrastructuur fragiel: Een wijziging is geruisloos gemaakt, linkrot is overal zichtbaar en een nieuwe eigenaar kan ervoor kiezen om het digitale archief te verwijderen. Blockchain-technologie kan volgens Maria een antwoord geven op deze problemen. In haar keynote speech zal Maria uitleggen hoe het decentrale karakter van de blockchain voor een oncorrumpeerbaar archief kan zorgen. Ook zal Maria uitleggen hoe de blockchain lezersparticipatie bevordert en een alternatief verdienmodel mogelijk maakt. Maria schreef eerder voor The New York Times, The New Yorker, Harper’s en The Guardian.

Matthew Mulligan is een factchecker van Storyful , een social news agency met een editorial team dat samenwerkt met redacties om ooggetuigejournalistiek en achtergronden te vinden, verifiëren en publiceren. Mulligan werkte embedded op de redactie van The Times en The Sun en is nu werkzaam op de redactie van The Sunday Times. Hij staat de krant bij in breaking news situaties, real-time factchecking en intelligence. Zijn presentatie draait om voorbeelden uit de praktijk en de nieuwste strategieën op het gebied van verificatie. Hoe komt informatie via obscure sites uiteindelijk in de Twitter-timeline van bekende politici? Wat waren zijn grootste ‘vangsten’ als het gaat om Fake News? Welke tools, procedures en strategieën gebruikt hij? En wat zijn de dilemma’s in zijn werk? Dit aan de hand van de meest actuele dossiers, zoals het referendum over abortus in Ierland en de manier waarop dit wordt gemanipuleerd.

Farida Vis is directeur van het Visual Social Media Lab (VSML), dat onderzoekers samenbrengt die geïnteresseerd zijn in de analyse van afbeeldingen op sociale media. Ze is hoogleraar Digital Media aan de Manchester School of Art. Ze werkt in het First Draft’s Academic Partner Network aan gezamenlijke projecten rondom mis-/desinformatie via afbeeldingen. Farida zal spreken over de kracht en de gevaren van memes. Steeds meer mensen maken en delen deze (vaak grappige) digitale afbeeldingen. Memes zijn volgens Farida als genen: informatiepakketjes die de samenleving beïnvloeden, zoals genen natuurlijke processen beïnvloeden. Memes hebben een grote impact op vooral laaggeletterd publiek. Hoe memes te factchecken? En hoe kun je memes gebruiken als bronnen voor nieuwe verhalen? Kun je memes als journalist inzetten om de impact en de verspreiding van je verhaal te vergroten?

Case studies

Henk van der Aa heeft het soms wat druk. Hij is verslaggever, presentator en eindredacteur bij Brandpunt+, de opvolger van het actualiteitenprogramma Brandpunt. Met de toegevoegde plus in de naam wil Brandpunt zich op meer richten dan het lichten van tegels alleen. Ook het in beeld brengen van oplossingen is nodig om de waarheid recht te doen en het vertrouwen met de kijker te herstellen, zo is het idee. Henk staat stil bij de ervaringen die Brandpunt+ heeft opgedaan na een seizoen constructieve journalistiek. Wat leverde het op? Viel het mee? Wat moet anders? Hoe is de redactie veranderd en kan de trouwe kijker de nieuwe opzet ook waarderen?

Ludo Hekman is journalist en creative producer. Hij werkt voor print, online en TV in landen als Irak, Iran en Afghanistan. Hij coördineerde het project #DutchArms, waarin zijn bedrijf Lighthouse Reports samen met het onderzoekscollectief Bellingcat en de KRO-NCRV de Nederlandse wapenexport in kaart bracht. Nederland behoort namelijk tot de top tien van internationale wapenexporteurs, maar het is onduidelijk of alle wapens na de levering wel in de juiste handen zijn beland. Samen met datajournalist Jerry Vermanen kijkt hij in deze presentatie terug op de samenwerking met het publiek, met burgerjournalisten, en het twee weken durende bootcamp waarin ze foto’s en data analyseerden. Wat hebben zij geleerd van deze coproductie met publiek? En hoe ziet het aanstaande Europese vervolgonderzoek er uit?

Jerry Vermanen werkt als data- en onderzoeksjournalist bij de publieke omroep. Daarvoor werkte hij als fulltime datajournalist bij NU.nl. Vermanen is de bedenker en projectleider van RegioHack, een datajournalistiek project door de regionale dagbladen de Stentor en TC Tubantia. Samen met Ludo Hekman geeft hij een presentatie over #DutchArms.

Karel Smouter is voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Correspondent en inmiddels als docent ‘constructieve journalistiek’ verbonden aan Hogeschool Windesheim. Voor de Correspondent gaat hij op zoek naar een manier waarop de dialoog op internet op een rijkere en meer respectvolle manier kan worden gevoerd. Hij komt vertellen over zijn eerste bevindingen en zal met Henk van der Aa in gesprek gaan over constructieve journalistiek.

Datum en tijd

dinsdag 19 juni 2018 van 09.00 – 17.00 uur.

Locatie

Universiteit van Amsterdam, Oudemanhuispoort , Amsterdam (zalen D108 en D109).
De locatie bevindt zich op 15 minuten loopafstand vanaf het Centraal Station.
De Oudemanhuispoort is ook goed bereikbaar met de tram. Vanaf Centraal Station: tram 4, 9, 16 of 24 (halte Spui).

Kosten (incl. BTW en lunch):

165 euro / tot en met 15 mei vroegboekkorting: 135 euro / Studenten: 25 euro (op vertoon van geldige collegekaart) / Eerste 15 freelancers: €75.
NVJ-leden en freelancers korting: 135 euro.

Inschrijven:

U kunt zich via onze website www.genm18.nl of www.expertisecentrumjournalistiek.nl of mail naar info@expertisecentrumjournalistiek.nl.

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ECJ-directeur Bas Mesters via info@expertisecentrumjournalistiek.nl.

Contact NVJ Academy

Yvonne Dankfort, manager
Myrte Derks, coördinator
020-303 97 39
nvjacademy@nvj.nl
@nvjacademy
Routebeschrijving