De Grote Expertisedag Nieuwe Media #9

dinsdag 18 juni 2019, 09.00 - 17.00

Hoe techniek de vertrouwensband tussen publiek en journalistiek versterken kan.

Met (inter)nationale, prijswinnende, journalistieke pioniers: Rawan Shaif en Wim Zwijnenburg (Bellingcat), Gayatri Parameswaran (NowHeremedia), Ine Renson (De Standaard), Marie-Louise Timcke (Funke Interaktiv), Winny de Jong (NOS) en Daniël Verlaan (RTL Nieuws) en Peter Burger (Universiteit Leiden).

Specialisten in:

  • Publieksparticipatie bij het onderzoeksproces
  • De inzet van Open Source Intelligence bij waarheidsvinding (Bellingcat-methode)
  • Immersive en 360-journalism om een verhaal anders te vertellen
  • De nieuwste factcheck-trends
  • Digitale beveiliging van je journalistieke operaties
  • Scrapen (het geautomatiseerd binnenhalen van informatie via websites)

De negende Expertisedag Nieuwe Media is meer hands-on dan ooit. In de ochtend plenaire presentaties van (inter)nationale pioniers. In de middag masterclasses en workshops waar je zelf aan de slag gaat onder leiding van deze innovatieve journalisten.
Zoals elk jaar brengen de sprekers veel concrete tips voor journalisten die zich snel willen laten bijpraten. Centrale vraag: hoe op digitale wijze nieuws beter te vinden, te checken en te verspreiden? Hoe de waarheidsvinding te verbeteren en het vertrouwen van het publiek te herstellen?

De sprekers

Ine Renson - De Standaard
Ine Renson werkt als journalist voor de Vlaamse krant De Standaard . In 2018 begon ze aan een zeer bijzonder onderzoeksproject, waarvoor ze onlangs De Loep voor onderzoeksjournalistiek won. Uit het juryrapport van de Loep: ‘Wat een indrukwekkend project is dit. Twintigduizend burgers betaalden tien euro om eraan mee te mogen doen. (…) Twee ton werd bijgedragen door wetenschappers die de resultaten van de metingen analyseerden. En dan was er Ine Renson, initiatiefnemer van het onderzoek en verantwoordelijk voor een indrukwekkende interactieve presentatie (…) Waarlijk signalerende onderzoeksjournalistiek met een hoge maatschappelijke relevantie.’ Met zo’n twintigduizend deelnemers uit alle hoeken van het land, is dit het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit. Renson: ‘Het viel de krantenredactie op dat er vrijwel geen fijnmazige data bestond op het gebied van luchtkwaliteit in Vlaanderen. Daarom initieerde De Standaard in 2018 samen met de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij het citizen-science project CurieuzeNeuzen .’ Ine verzorgt tijdens de expertisedag zowel een plenaire keynote over haar werk als een workshop die meer praktisch is.

Masterclass van Ine Renson: Datavergaring met het publiek
In haar workshop gaat Ine dieper in op de mogelijkheden en valkuilen van grootschalige (digitale) samenwerking met het publiek, de wetenschap en de overheid. Wat kunnen Nederlandse journalisten met haar aanpak? Hoe behoud je je journalistieke vrijheid en onafhankelijkheid? Hoe zat de operatie
logistiek in elkaar, hoe maakte ze tienduizenden burgers warm om mee te doen? Welke digitale tools gebruikte ze om mensen te betrekken bij het project? Hoe kwamen de (digitale) journalistieke producties en de resultaten tot stand?

Rawan Shaif - Bellingcat The Hague
Rawan Shaif is de Jemen-onderzoeker van Bellingcat. Ze is specialist in het met Open Source Intelligence (OSINT) monitoren van gebieden die over land moeilijk toegankelijk zijn, vanwege gevaarlijke situaties. De afgelopen vier jaar werkte ze als multimedia journalist in Jemen voor onder andere Frontline PBS, Foreign Policy, Der Spiegel en de New York Times. Daar deed ze verslag van de rampzalige humanitaire situatie en de onrechtmatige bombardementen op civiele gebieden door het Saudische leger. Binnenkort wordt Rawan één van de OSINT-wizards die in het nieuw te openen kantoor van Bellingcat in Den Haag gaan werken. Rawan verzorgt tijdens GENM zowel een keynote als een OSINT-masterclass.

Wim Zwijnenburg - Bellingcat en Pax
Wim Zwijnenburg werkt als programmaleider ‘Humanitarian Disarmament’ voor vredesorganisatie PAX en is daarnaast betrokken bij het onderzoekscollectief Bellingcat. Hij is gespecialiseerd in de impact van nieuwe militaire technologie op de moderne oorlogsvoering en maakt voor zijn werk veelvuldig gebruik van Open Source Intelligence (OSINT). Masterclass van Wim Zwijnenburg: Open Source Intelligence en milieuschandalen In zijn workshop laat Wim zien hoe je door het analyseren van satellietbeelden het ontstaan en de ontwikkeling van milieuproblemen in kaart kan brengen. Hoe kan je bijvoorbeeld olielekken in conflictgebieden detecteren? Hoe kunnen we door middel van satellietbeelden het effect van toerisme op onze leefgebieden monitoren? En hoe kunnen we in Nederland zien welke boer wel het notoire bestrijdingsmiddel Round-up (glyfosaat) gebruikt en welke niet?

Daniël Verlaan - RTL Nieuws
Daniël Verlaan werkt bij RTL Nieuws en doet onderzoek naar de duistere kant van het internet. Hij maakt verhalen over hackers, cybercrime en het darkweb. Daarnaast schreef hij ook Laat Je Niet Hack Maken , een gratis online handleiding om jezelf te beschermen tegen hackers. Daniël won onlangs De Tegel voor journalistiek talent. Masterclass van Daniël Verlaan: Beveiliging tegen hackers In zijn masterclass legt Daniël uit hoe je jezelf het beste kunt beschermen in een tijd waarin digitale dreigingen van alle kanten toenemen. Hoe beveilig je bijvoorbeeld je online accounts? En wat is de beste manier om gevoelige documenten te bewaren? Ook zal Verlaan laten zien hoe je veilig met een bron kan communiceren.

Gayatri Parameswaran - Nowhere Media
Gayatri Parameswaran werkt als immersive journalist en is de medeoprichter van het in Berlijn gevestigde NowHere media . Met haar laatste VR-productie Home After War , over de gevaren van landmijnen en IED’s in Falluja, won ze dit jaar onder andere de immersive storytelling award op SXSW en werd ze geselecteerd voor het Filmfestival van Venetië.

Masterclass van Gayatri Parameswaran: 360- and immersive storytelling
In haar drie uur durende hands-on workshop leer je de beginselen van immersieve journalistiek. Je leert hoe je een idee, script en een storyboard ontwikkelt voor een 360-graden verhaal. Daarna ga je met een groepje het project filmen en monteren. Van deelnemers wordt een basale kennis in video of
multimediale journalistiek verwacht.

Winny de Jong - NOS
Winny de Jong werkt als datajournalist voor de NOS, waar ze nieuws probeert te vinden in cijfers. Hiervoor werkte Winny als datajournalist bij OneWorld. Naast haar werk geeft ze met regelmaat cursussen. Daarbij focust zij zich vooral op datageletterdheid en data-driven onderzoeksjournalistiek.

Masterclass van Winny de Jong:
Scraping en datavergaring In haar workshop laat Winny zien hoe je, zonder enige programmeerkennis, gemakkelijk een scraper kan maken. Met een scraper kan je eenvoudig grote hoeveelheden cijfers of teksten van websites aftrekken. Dat is vooral handig wanneer je data nodig hebt die bijvoorbeeld niet beschikbaar is gesteld in de vorm van een Excel-bestand.

Marie-Louise Timcke - Funke Interaktiv
Marie-Louise Timcke is een Duitse datajournalist en geeft momenteel leiding aan Funke Interaktiv , de data-afdeling van de regionale Funke Mediagroep. In die hoedanigheid publiceert ze onder andere applicaties, graphics, kaarten en interactieve verhalen voor de Berliner Morgenpost, het Hamburger Abendblatt, de Westfälisch Nachrichten en andere regionale kranten. Marie-Louise won in 2018 de prijs voor Young Journalist of the Year tijdens de Data Journalism Awards in Lissabon.

Masterclass van Marie-Louise Timcke: Regional datajournalism
Datajournalistiek biedt lokale journalisten veel kansen. Hoe luidruchtig is het in mijn buurt? In wat voor staat verkeren de lokale fietspaden? En in welke buurt kan ik met mijn salaris nog de huur betalen? De meest interessante datasets kom je vaak op lokaal niveau tegen. In deze workshop leren deelnemers waar ze lokale data kunnen vinden, hoe ze er verhalen in kunnen ontdekken en hoe je deze vervolgens op een interactieve manier vertelt.

Peter Burger - Universiteit Leiden
Peter Burger houdt zich bezig met nepnieuws. Peter werkt als journalistiek docent aan de Universiteit Leiden waar hij samen met Alexander Pleijter onder andere het Nieuwscheckers-project coördineert. Deze lente is hij druk met het factchecken van de Europese Verkiezingscampagne, waarover hij zal vertellen.

Masterclass van Peter Burger: Monitoren en researchen van pulp/fake news
In zijn masterclass vertelt Peter hoe hij een fake news-netwerk hielp op te rollen en hoe jij dat zou kunnen doen. Je gaat aan de slag met tools als Whopostedwhat , Stalkscan , en crowdtangle, en maakt kennis met buzzsumo en trendolizer. Samen leer je fake- en pulp-news monitoren en
researchen, zoals dat vanwege commerciële doeleinden wordt verspreid.

Datum en tijd
dinsdag 18 juni 2019 van 09.00 – 17.00 uur.

Locatie
Universiteit van Amsterdam, Oudemanhuispoort , Amsterdam (zalen D108 en D109). De locatie bevindt zich op 15 minuten loopafstand vanaf het Centraal Station.
De Oudemanhuispoort is ook goed bereikbaar met de metro (halte Rokin). En met de tram. Vanaf Centraal Station: tram 4, 9, 16 of 24 (halte Spui).

Kosten (incl. BTW en lunch):
165 euro / tot en met 15 mei vroegboekkorting: 135 euro / Studenten: 25 euro (op vertoon van geldige collegekaart) / Eerste 15 freelancers: 75 euro.
NVJ-leden korting: 135 euro.

Inschrijven:

U kunt zich via onze website www.genm19.nl of www.expertisecentrumjournalistiek.nl of mail naar info@expertisecentrumjournalistiek.nl.

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ECJ-directeur Bas Mesters via info@expertisecentrumjournalistiek.nl.

Contact NVJ Academy

Yvonne Dankfort, manager
Myrte Derks, coördinator
020-303 97 39
nvjacademy@nvj.nl
@nvjacademy
Routebeschrijving