Hoorzitting Collectief Onderhandelen: ‘ik ga het wettelijk regelen’

donderdag 1 februari 2018, 09.30 - 12.45

De NVJ en NVF organiseren in samenwerking met de Auteursbond, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Kunstenbond DAMD, Dutch Photographers (DuPho), Lira en Pictoright op donderdag 1 februari in Nieuwspoort een hoorzitting over de uitkomsten van het onderzoek naar de onderhandelingspositie van freelancers. 

Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, is voortvarend aan de slag gegaan en wil collectief onderhandelen in de creatieve sector mogelijk maken. Ze gaat het ‘wettelijk regelen’. Mocht dit haar lukken dan betekent dit een doorbraak voor zzp’ers die in één klap een betere onderhandelingspositie krijgen. Hoeveel steun heeft zij van andere politici? Politici kunnen het falen van de markt aanpakken door adviestarieven toe te staan en collectief onderhandelen mogelijk te maken. Maar willen ze dat ook? Politici worden aan de tand gevoeld door Max van Weezel, een van de bekendste politieke journalisten in Nederland. Dit alles na presentatie van het jaarlijkse brancheonderzoek ‘Monitor Freelancers en Media 2017’. 

Kernonderwerpen van de 'Pyrrhula Monitor Freelancers en Media 2017' zijn de tarieven, auteursrechten en onderhandelingsruimte van freelancers die voor de media werken. Deze monitor wil een vinger aan de pols houden en zien hoe tarieven en vergoedingen zich ontwikkelen en of de onderhandelingspositie van freelance makers is toe- of afgenomen. Net als in 2016 zoomen we ook nu extra in op de tarieven die de grotere mediaorganisaties betalen aan freelance makers.

Programma

 • 9.30 uur   Inloop
 • 10.00 uur  Welkom door Rosa García López - secretaris NVJ Zelfstandigen en NVF
 • 10.05 uur  Britt Uem (zzp journalist voor de Persgroep)  – Eén miljoen kijkers kijken naar ‘Wat verdien je’ – Deelname dapper?
 • 10.10 uur  Presentatie onderzoeksresultaten ‘Monitor Freelancers en Media 2017’ - Henk Vinken (onderzoeker)
 • 10.40 uur  Gesproken column ‘Auteursrecht een kostbaar bezit’ – Inge van Mill (fotojournalist)
 • 10.50 uur  Debat onder leiding van Max van Weezel met Corinne Ellemeet (Tweede Kamer-lid GroenLinks), Lodewijk Asscher (Tweede Kamer-lid PvdA) en Denis Maessen (voorzitter van PZO-ZZP) -  Noodzaak van collectief onderhandelen zzp’ers
 • 11.15 uur  Column 'Verplicht verzekeren noodzaak of gotspe?' - Pierre Spaninks (zelfstandig zzp-expert) 
 • 11.30 uur  Pauze

Keuze uit drie workshops:

 • 11.45 - 12.30 uur Workshop: ‘ZZP-pensioen: welke opties zijn er’ - Jochem Dijckmeester (pensioen deskundige en secretaris NVJ)
 • 12.00 - 12.45 uur Workshops: ‘Broodfonds een betaalbaar alternatief’ - André Jonkers  (oprichter Broodfonds) en ‘Auteursrecht bron van inkomsten’ - Mira Herens (NVJ advocaat)
 • 12.45 uur  Einde  

Aanmelden

Zowel leden als niet-leden worden uitgenodigd om aanwezig te zijn en deel te nemen aan het debat. Deelname aan de hoorzitting is gratis. 

Tip: log voor het aanmelden altijd eerst in bij Mijn NVJ en pas je voorkeuren aan, dan hoef je je gegevens niet in te vullen (meer info hierover).

 

NVJ Ledenservice

Bel ons op 020-303 97 00

(ma t/m vr van 09:00 tot 17:00 uur)

Heb je een vraag over de Hoorzitting Collectief Onderhandelen?

Blijf er niet mee zitten! Vul het formulier in, mail of bel de NVJ/NVF 020-303 97 00.

Wil je teruggebeld worden? Vul dan je telefoonnummer in.