Hoorzitting Collectief Onderhandelen: ‘ik ga het wettelijk regelen’

donderdag 1 februari 2018, 09.00 - 12.30

De NVJ en NVF organiseren in samenwerking met de Auteursbond, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Kunstenbond DAMD, Dutch Photographers (DuPho), Lira en Pictoright op donderdag 1 februari in Nieuwspoort een hoorzitting over de uitkomsten van het onderzoek naar de onderhandelingspositie van freelancers. 

Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, is voortvarend aan de slag gegaan en wil collectief onderhandelen in de creatieve sector mogelijk maken. Ze gaat het ‘wettelijk regelen’. Mocht dit haar lukken dan betekent dit een doorbraak voor zzp’ers die in één klap een betere onderhandelingspositie krijgen. Hoeveel steun heeft zij van andere politici? Politici kunnen het falen van de markt aanpakken door adviestarieven toe te staan en collectief onderhandelen mogelijk te maken. Maar willen ze dat ook? Politici worden aan de tand gevoeld door Max van Weezel, een van de bekendste politieke journalisten in Nederland. Dit alles na presentatie van het jaarlijkse brancheonderzoek ‘Monitor Freelancers en Media 2017’. 

Kernonderwerpen van de 'Pyrrhula Monitor Freelancers en Media 2017' zijn de tarieven, auteursrechten en onderhandelingsruimte van freelancers die voor de media werken. Deze monitor wil een vinger aan de pols houden en zien hoe tarieven en vergoedingen zich ontwikkelen en of de onderhandelingspositie van freelance makers is toe- of afgenomen. Net als in 2016 zoomen we ook nu extra in op de tarieven die de grotere mediaorganisaties betalen aan freelance makers.

Programma

  • 9.30 uur    Inloop
  • 10.00 uur  Welkom door dagvoorzitter Max van Weezel
  • 10.05 uur  Presentatie onderzoeksresultaten ‘Monitor Freelancers en Media 2017’ - Henk Vinken (onderzoeker) Mark Deuze UvA (hoogleraar Mediastudies)
  • 10.30 uur  Onder voorbehoud: toespraak Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven (D66) - onderhandelingspositie zzp’ers verbeteren / evaluatie Auteurscontractenrecht – concrete handreikingen
  • 10.50 uur  Debat met Corinne Ellemeet (TK –lid GroenLinks), Lodewijk Asscher (TK-lid PvdA) - collectief onderhandelen zzp’ers
  • 11.15 uur  Pauze
  • 11.30 uur  Column 'Verplicht verzekeren noodzaak of gotspe?' Pierre Spaninks, zelfstandig zzp-expert   
  • 11.45 uur  Workshops ‘Broodfonds een betaalbaar alternatief’ André Jonkers  (oprichter Broodfonds) en ‘Welke keuzes heb je als zzp’er om pensioen op te bouwen’ Jochem Dijckmeester (pensioen deskundige, secretaris NVJ)
  • 12.30 uur  Einde 

Aanmelden

Zowel leden als niet-leden worden uitgenodigd om aanwezig te zijn en deel te nemen aan het debat. Deelname aan de hoorzitting is gratis. 

Tip: log voor het aanmelden altijd eerst in bij Mijn NVJ en pas je voorkeuren aan, dan hoef je je gegevens niet in te vullen (meer info hierover).

 

Contact ledenservice

Heb je een vraag over de Hoorzitting Collectief Onderhandelen?

Blijf er niet mee zitten! Vul het formulier in, mail of bel de NVJ/NVF 020-303 97 00.

Wil je teruggebeld worden? Vul dan je telefoonnummer in.