Mentor Speeddate met Hélène van Beek

vrijdag 18 mei 2018, 13.00

Ben je net afgestudeerd en zoek je nog je weg op de journalistieke arbeidsmarkt? Maak dan een afspraak voor een Mentor Speeddate! Op 18 mei is Hélène van Beek een uur jouw persoonlijke mentor als het gaat om onderzoeksjournalistiek.

Overweeg je om je te specialiseren in dit vakgebied of heb je casus waar je advies bij nodig hebt? Reserveer dan je plek voor deze date! Het kost je slechts € 10,-.

Profiel mentor Hélène van Beek

Werk en opdrachtgevers

Beroep: Freelance Onderzoeksjournalist

Nu

 • Argos Onderzoeksjournalistiek (VPRO-radio)
 • Onderzoek t.b.v boek naar misstanden in Jeugdzorg Nederland

November 2017

'Krantenpaus' verschenen: biografie over Louis Frequin, ruim 30 jaar hoofdredacteur van dagblad De Gelderlander. (Vader van Willibrord). Tevens tv-presentator en mede-bedenker van Brandpunt tv. Mede-auteur Louis van de Geijn.

Verleden

Zembla (VARA-tv), Witteman Ontdekt (VARA-tv), Medisch Contact, dagblad Trouw, Onderzoek voor Meldpunt (tv) Omroep Max, Argos Onderzoeksjournalistiek (VPRO-radio), Radbouduniversiteit:  trainer voor mensen met journalistieke aspiraties, docent Commummunicatie / journalistiek en gastdocent Onderzoeksjournalistiek

Waarom wil je mentor zijn?

Het is inspirerend om, als ervaren (onderzoeks)journalist (beginnende) collega's mee op weg te helpen en enthousiast te maken. Zie het als een drive om kennis over te brengen.

Wat kan je starters leren?

Veel ervaring. De 'gave' om kennis over te brengen, maar belangrijker nog: collega's enthousiast maken voor het vak. Met name onderzoeksjournalistiek. Belangrijkste tip: specialiseren. Doe iets wat anderen niet ook al doen.

Er is discussie over het feit of niet alle journalisten ook onderzoeksjournalisten zijn, maar ik meen dat dit zeker niet zo is. Een goede (onderzoeks)journalist neemt nooit genoegen met 'geen commentaar'. En een artikel of productie vraagt altijd om méér dan 'hoor en wederhoor'. Een goed journalistiek product vraagt om veel en adequate research, inlezen, oriënteren vooraf. En daarna pas kan je aan interviews beginnen. Het is dus meer dan (snel) 'hoor en wederhoor'.

Een verhaal kent altijd een A-, een B- maar ook een C- of zelfs een D- en nog meer kanten. De 'bron', het vertrekpunt, moet altijd 100% betrouwbaar en controleerbaar zijn. De bron moet altijd het verhaal met documenten of met meerdere getuigen kunnen staven.

Sociale media?

LinkedIn: Hélène Van Beek

Ook lid worden van de NVJ?

Wil je ook een Mentor speeddate maar ben je nog geen lid van de NVJ? Word dan nu lid! Je profiteert direct van de voordelen.

De eerste 3 maanden van je lidmaatschap zijn gratis en je ontvangt het nieuwste Zilveren Camera boek of het boek Journalist & Recht. Je bent al Basislid voor € 14,95 per maand.

Nog meer voordelen van je lidmaatschap:

 • Drie uur juridisch advies per jaar
 • NVJ Perskaart € 49,95 per jaar
 • 20% korting op de NVJ Academy
 • Jaarlijks Zilveren Cameraboek
 • Loopbaan, salaris en zelfstandigenadvies
 • Marktplaats voor opdrachten en vacatures
 • Volledig toegang tot Villamedia
 • Korting op de politieperskaart
 • Korting op verzekeringen
Lid worden