Mentor Speeddate met Taco Slagter

vrijdag 15 juni 2018, 13.00

Ben je net afgestudeerd en zoek je nog je weg op de journalistieke arbeidsmarkt? Maak dan een afspraak voor een Mentor Speeddate! Op 15 juni is Taco Slagter een uur jouw persoonlijke mentor als het gaat om het schrijven van verhalen, analyses en opinies.

Overweeg je om je te specialiseren in dit vakgebied of heb je casus waar je advies bij nodig hebt? Reserveer dan NU je plek voor deze date! Het kost je slechts € 10,-.

Profiel mentor Taco Slagter

Werk en opdrachtgevers

Beroep: Freelance journalist

Ik ben na 35 jaar in dagbladjournalistiek gepokt en gemazeld. Begonnen bij de experimentele lokale televisie van het Utrechts Nieuwsblad (1973), ben ik tot aan mijn correspondentschap in Israël (1984), jarenlang politie- en justitieverslaggever geweest en was ik voor de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD), een samenwerkingsverband van de meeste regionale dagbladen, de calamiteitenverslaggever. In die hoedanigheid versloeg ik wereldwijd rampen en ander onheil.

In 1988 benoemde de hoofdredactie van het UN mij tot chef Nieuwsdienst.

De bezetting van Koeweit door Saddam Hussain van Irak bracht mij voor een lange tijd weer terug in het Midden Oosten. Met standplaatsen als Cairo, Dubai en enige tijd Amman, deed ik als oorlogsverslaggever aan de fronten verslag van de verschillende Golfoorlogen, de intifada (Palestijnse opstand) en de nasleep daarvan.  In de tussentijd haalde de GPD mij terug om verhalen te schrijven over de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië.

In 2003 detacheerde mijn krant mij voor drie jaar bij de Postdoctorale Opleiding Journalistiek (PDOJ) aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Als gastdocent was ik al jaren verbonden aan de journalistieke opleiding Fontys Hogeschool in Tilburg.

Waarom wil je mentor zijn?

Bescheidenheid is geen journalistieke deugd. In tegendeel. Daarom zal ik het promoten van de mogelijkheden die ik heb om aanstormend  journalistiek talent in een mentoren-programma verder in het mooiste vak ter wereld vooruit te helpen, niet schuwen.

Het vak ligt als nooit te voren onder vuur. Slechts uit het juiste hout gesneden journalisten met doorwrochte kennis en praktische bedrevenheid zijn daar tegen bestand. Dat is mijn voornaamste drijfveer om die schat aan ervaringen en vooral journalistieke vaardigheden in al zijn facetten aan jongere collega’s over te dragen.

Nu ik niet meer met touwtjes aan een werkgever vast zit, heb ik er alle tijd voor.

Wat kan je starters leren?

Mijn expertise als generalist ligt vooral bij het schrijven van verhalen, analyses en opinies. Met specialisaties op de terreinen van de geopolitieke verhoudingen in het M.O, de islam en het strafrecht. Daarnaast heb ik didactische vaardigheden in het overbrengen van mijn kennis en ervaring.

Sociale media?

LinkedIn: Taco Slagter

Ook lid worden van de NVJ?

Wil je ook een Mentor speeddate maar ben je nog geen lid van de NVJ? Word dan nu lid! Je profiteert direct van de voordelen.

De eerste 3 maanden van je lidmaatschap zijn gratis en je ontvangt het nieuwste Zilveren Camera boek of het boek Journalist & Recht. Je bent al Basislid voor € 14,95 per maand.

Nog meer voordelen van je lidmaatschap:

  • Drie uur juridisch advies per jaar
  • NVJ Perskaart € 49,95 per jaar
  • 20% korting op de NVJ Academy
  • Jaarlijks Zilveren Cameraboek
  • Loopbaan, salaris en zelfstandigenadvies
  • Marktplaats voor opdrachten en vacatures
  • Volledig toegang tot Villamedia
  • Korting op de politieperskaart
  • Korting op verzekeringen
Lid worden