De nieuwe journalist

donderdag 6 februari 2020, 20.00 - 22.00

Uit onderzoek blijkt dat veertig procent van de Nederlandse freelancejournalisten niet of nauwelijks rondkomt. Ondanks deze situatie zijn er nog steeds zelfstandigen die tijdsintensieve en prijswinnende journalistiek bedrijven. Hoe maak je als freelancer geld met kwaliteitsjournalistiek?  En hoe maak je ruimte voor diepgravende verhalen? Ontdek het allemaal tijdens het evenement De nieuwe journalist. Op 6 februari delen zelfstandige journalisten hun ervaringen en de belangrijke aspecten over de freelancepraktijk van een moderne journalist.

 

  • Gespreksleider: Frederique de Jong, host van de Follow The Money-podcast Frederique Vraagt Door. Voorheen presentator BNR & NOS.

Sprekers:

  • Margot Smolenaars, freelancejournalist die schrijft over het rauwe Rotterdam en jeugdzorg. Smolenaars doet onder andere onderzoek naar 'de ripper van Rotterdam', een seriemoordenaar die in de jaren 90 prostituees om het leven bracht.
  • Olivier van Beemen, freelancejournalist en onderzoeker. Van Beemen doet al zes jaar onderzoek naar Heineken in Afrika en deed ontluisterende onthullingen. Hij won o.a. een Tegel voor zijn onderzoek.
  • Dieuwertje Kuijpers, freelancejournalist bij onderzoekscollectief SPIT. Kuijpers schrijft o.a. over de defensie- en veiligheidssector voor Follow the Money.
  • Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Erwin van ’t Hof, coauteur van het boek De nieuwe journalist en cohost van De Pegelpodcast.
  • Sjoerd Arends, coauteur van het boek De nieuwe journalist en cohost van De Pegelpodcast.

 

Meerjarig project

De bijeenkomst vormt de afsluiting van een meerjarig project. De organisatoren, Sjoerd Arends en Erwin van ’t Hof, deden onderzoek naar de groeiende groep freelancejournalisten in Nederland. Ze deelden hun resultaten in De Pegelpodcast, artikelen voor diverse media en een boek: De nieuwe journalist – Van traditioneel naar modern freelancen.

Het programma start om 20:00 uur, inloop is vanaf 19:30 uur. Een kaartje kost €8,-. Haal hier jouw kaartje.

 

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Erwin van 't Hof en Sjoerd Arends in samenwerking met Villamedia. Ook wordt het mede mogelijk gemaakt door het Lira Auteursfonds Reprorecht.

  • Juridische hulp bij werkgerelateerde kwesties
  • Tot 75% korting bij de NVJ Academy
  • NVJ Perskaart aanvragen

Wanneer je nu lid wordt ontvang je het eerste jaar 25% korting op je contributie. Daarnaast ontvang je gratis het boekje Recht & Journalistiek. Studenten zijn gratis lid!

Word lid