Nieuwjaarsborrel starters en studenten NVJ

donderdag 17 januari 2019, 19.00

De sectie Vers in de Pers proost met studenten en starters in de journalistiek op het nieuwe jaar en nodigt je van harte uit. Twee journalisten (NOS & RTL Nieuws) vertellen over hun onderzoeken waarbij ethiek een belangrijke rol speelde. En het eerste drankje is van het huis. Laat weten dat je komt via het Facebookevent!

Programma: ethische dilemma's

Voor journalisten zijn er tegenwoordig veel nieuwe technieken om online aan een grote hoeveelheid informatie te komen. Die informatie kan soms zorgen voor ethische dilemma's. Hoe ga je als journalist verstandig om met al die informatie en de dilemma's die gevoelig materiaal met zich meebrengen? De twee sprekers spreken hierover aan de hand van hun onderzoek.

Hackers en andere cybercriminelen

Als techjournalist bij RTL Nieuws verdiept Daniël Verlaan zich in de wereld van hackers en andere cybercriminelen. Dit jaar infiltreerde hij onder meer in een wraakpornonetwerk, waar hij naaktfoto's van honderden Nederlandse meisjes aantrof. Hoe gaat hij als journalist om met de juridische en ethische dilemma's die zulk gevoelig materiaal met zich meebrengt? 

Modellenwerk

Ondanks de opkomst van curvy en plus size modellen is voor het meeste modellenwerk nog altijd een maximale heupomtrek van 90 centimeter een vereiste. Winny de Jong van NOS verzamelde informatie over meer dan duizend modellen via vijfentwintig bureaus, en analyseerde hoe dun modellen tegenwoordig zijn. Het verhaal werd het best bekeken in 2018, maar bracht ook een aantal ethische dilemma's met zich mee, want al die informatie, hoe ga je daar verstandig mee om? Benieuwd? Kijk dan deze preview van de NOS!

NVJ Ledenservice

Bel ons op 020-303 97 00

(ma t/m vr van 09:00 tot 17:00 uur)