Online cursus Praktisch aan de slag met Artificial Intelligence

donderdag 28 april 2022, 09.30 - 16.30
donderdag 5 mei 2022, 09.30 - 16.30
donderdag 12 mei 2022, 09.30 - 16.30
Geef aan hoeveel deelnemers je wilt inschrijven.
Prijs:€ 600,00 

Illegale mijnbouw opsporen, de locatie van verdachte vissersboten ontdekken, of het in kaart brengen van aanbestedingen; er valt een wereld te ontdekken op het gebied van kunstmatige intelligentie en in het bijzonder machine learning. Met het toepassen van machine learning kun je tekstdocumenten ordenen, items in afbeeldingen herkennen en labelen, snel verbanden leggen en bepaalde patronen ontdekken.​

Inhoud

Denk je tijdens je werk wel eens:

 • Ik heb echt geen tijd om al deze documenten door te lezen.
 • Wat is er uniek aan deze teksten ten opzichte van alle andere teksten?
 • Mijn ogen doen pijn van het uren turen naar al die beelden.
 • Er moeten meer van dit soort gegevens zijn, ergens in al die bestanden…
 • Ik zou tijdig een signaal willen krijgen wanneer iets opspeelt binnen mijn terrein.

Ja…? Dan is het toepassen van machine learning tijdens je werk wellicht een interessante optie. En dat is tegenwoordig geen ver-van-je-bed-show meer of complexe aangelegenheid.

 • Lees hier het achtergrondartikel met cursusleider Laurens Vreekamp

Onderwerpen

Of het nu gaat om het spotten van signalen van corruptie in PDF-documenten, het herkennen van distributiecentra in Nederland op basis van satellietbeelden, of sentimenten analyseren in reacties op artikelen of video content;  Je leert middels deze cursus in drie dagen -door experiment en opdrachten- voor jezelf te bepalen welke kansen machine learning (ML) biedt en welke gevaren het oplevert (termen als algorithmic bias & accountability komen zeker aan bod); voor de media en journalistiek, binnen een redactie of voor je eigen freelance-werkzaamheden.

Resultaten

 • Je leert de basistheorie, de juiste terminologie en het vocabulaire te gebruiken als het gaat om kunstmatige intelligentie -AI- en met name machine learning, om bestaande toepassingen beter te begrijpen en analyseren.
 • Je gaat zelf een machine learning model bouwen en trainen voor beeld- en tekst-classificatie, middels gratis software en tools.
 • Je krijgt zodoende meer kennis over AI, een handig stappenplan om ML toe te gaan passen en kant-en-klare tools om verder mee te experimenteren.
 • Met het volgen van deze cursus leg je direct al een gereedschapskist aan voor machine learning en vorm je een kennis-archief voor verdere zelfstudie.

Voor wie

Voor journalisten, freelancers, maar ook voor (data)marketeers, developers, designers en anderen die nieuwsgierig zijn om te ontdekken wat ze met kunstmatige intelligentie, en in het bijzonder machine learning, kunnen doen tijdens hun werk.

Ervaring met programmeren is niet nodig, en kennis van statistiek geen vereiste.

Tijdsduur

De online training bestaat uit 6 sessies van 3 uur verdeeld over 3 dagen, de eerste 2 dagen zijn na elkaar en de laatste dag is een week later. Elke dag is er een uur pauze en tussendoor zijn er korte pauzes en werk je regelmatig in een groepje.

Trainer

Laurens Vreekamp is sinds 2010 trainer, coach en Sprint facilitator in voornamelijk de journalistieke wereld. Hij werkte tot voor kort als ​Google ​News Lab Teaching Fellow voor Nederland, België en Scandinavië. Daar werkte hij o.a. samen met ​Bonnier News in Zweden, ​TV2 in Denemarken, ​YLE in Finland, gaf workshops voor Youtube aan Creators uit heel Europa en werkte in Nederland met de ​NOS,​ ​DPG Media​, T​MG​, M​ediahuis, NOS en​ ​KRO-NCRV​.

Kosten

 • Prijs niet-leden € 600,- / Prijs 20%  korting € 480,- / Prijs 30% korting € 420,- / Prijs ZZP50% korting € 300,-
 • Alle cursussen van de NVJ Academy zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de NVJ.
 • Leden van de NVJ, NVF, Auteursbond, Nieuwspoort en De Coöperatie ontvangen 20% tot 50% korting op de toegangsprijs. Je ledenprijs is zichtbaar wanneer je bent ingelogd.
 • Kosten zijn vrij van BTW en fiscaal aftrekbaar.

Overige informatie

 • Maximaal 10 deelnemers.
 • Na inschrijving ontvang je een ZOOM link.
 • Download gratis ZOOM op je desktop of laptop (met beeldscherm van minimaal 13 inch).
 • Het gebruik van ZOOM tijdens de hele training is voor jou gratis en wordt betaald door de NVJ.
 • Zorg voor een goede internetverbinding.

Vragen?

Heb je vragen over de inhoud van de training of wil je overleggen of deze training op dit moment voor jou geschikt is, neem dan contact op met de NVJ Academy.

Heb je een vraag?

Blijf er niet mee zitten! Vul het formulier in, mail of bel de NVJ 020-3039700.

Wil je teruggebeld worden? Vul dan je telefoonnummer in.

Meer informatie & contact

Mail naar nvjacademy@nvj.nl
Bel ons op 020-303 97 39
Volg de NVJ Academy op Twitter @nvjacademy en Facebook