Training PersVeilig voor journalisten

woensdag 13 september 2023, 10.00 - 17.00
Geef aan hoeveel deelnemers je wilt inschrijven.
Prijs:€ 0,00 


Deze training is gericht op journalisten (freelancers en fotografen), die in het veld werkzaam zijn. De training van een dag bestaat uit drie delen. In Deel 1 gaat het over de soorten bedreigingen en hoe ermee om te gaan. In Deel 2 wordt door middel van een interactieve training diverse situaties nagespeeld. Deel 3 richt op met name op de psychsociale hulp en is bestemd voor zowel journalisten als leidinggevenden.

Deel 1
Vormen van geweld en agressie waar journalisten mee te maken krijgen. Een introductie met behulp van videomateriaal, foto’s en cases. Ook de rol die PersVeilig speelt zal hierbij aan bod komen. Er wordt uitgebreid ingegaan op de maatregelen, die je tegen de verschillende vormen van agressie kunt nemen. Zo gaat het bijvoorbeeld over het maken van een risicoanalyse, voordat je op pad gaat.

 • Hoe maak je die?
 • Tegen welke risico’s loop je aan en welke maatregelen kun je nemen om de risico’s kleiner te maken.
 • Hoe opereer je in grote groepen en tijdens demonstraties?
 • Hoe bereid je je er op voor en waar moet je rekening mee houden?
 • Ook zal ingegaan worden op online-bedreigingen en wat je kunt ondernemen om jezelf beter te beschermen.
 • Wat doe je als je te maken hebt met agressie of geweld?
 • Waar meld je je en wanneer kun je aangifte doen?

Het doel van dit deel is dat deelnemers situaties beter kunnen inschatten en weten welke maatregelen ze preventief kunnen nemen en wat ze achteraf kunnen doen.

Trainer
Dit deel wordt gegeven door Peter ter Velde. Hij is 20 jaar lang verslaggever en correspondent geweest in risico- en crisisgebieden. Hij is tegenwoordig veiligheidscoördinator van de NOS en projectleider van PersVeilig.

Deel 2
In dit deel van de training wordt op een intensieve, actieve maar ook leuke manier aandacht besteed aan het effectiever omgaan met agressief gedrag.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
1. Verschillende soorten van agressie en hoe ga je daar mee om;
2. Hoe voorkom ik dat conflicten escaleren;
3. Hoe de-escaleer ik agressie;
4. Interventie bij collega’s
5. Bewustwording eigen gedrag en het effect daarvan op anderen

Vorm
Tijdens de training zullen leerdoelen worden geïnventariseerd en zullen de ingebrachte cases door de trainer met een medewerker worden uitgespeeld. Dit laatste met als doel gezamenlijk ‘betere’ strategieën te bedenken en/of tips te formuleren om beter om te gaan met agressief gedrag. Doel Na deze training kunnen/zijn deelnemers: – escalerende situaties voorkomen en hanteren – agressieve situaties beheersen – zorgen voor eigen veiligheid/grenzen stellen – zich bewust van eigen non-verbale communicatie en het effect daarvan op anderen Materiaal Alle deelnemers ontvangen een hand-out waarop de hoofdpunten van de in de training gebruikte theorie zijn opgenomen (frustratie en instrumentele agressie; Roos van Leary)

Trainer
Fenno Moes (1964) Trainer & adviseur. Studeerde in 1989 af aan de Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is eigenaar van de Agressieacademie en Durga training & acteurs. Volgde diverse opleidingen op het gebied van toegepaste psychologie(o.a RET gecertificeerd door Albert Ellis Institute in New York), en behaalde in 2010 zijn Bachelors “Violence Reduction” aan de Glamorgan University in Wales. Met enthousiasme en een gezonde dosis humor geeft hij al meer dan 20 jaar trainingen, workshops op het gebied van agressie- en conflicthantering voor o.a. Roos, Sociale diensten, Ziekenhuizen, beveiligers, Gelredome etc. Hij verzorgde enkele jaren geleden reeds workshops voor de verschillende regionale omroepen.

Deel 3
Dit deel van de training richt zich op de nazorg. Wat is de rol van journalisten en van de leidinggevenden. Beiden spelen in de opvang en het herkennen van trauma’s een belangrijke rol. Leidinggevenden kunnen na afloop van de training de resultaten met de trainer(s) bespreken. Inhoud De trainer/acteur speelt een aantal slachtoffers van agressie die door de deelnemers moeten worden opgevangen. Aan de hand van deze rollenspellen wordt gekeken wat de meest effectieve en wenselijke manier van opvang is. De trainer geeft feedback vanuit zijn rol als slachtoffer waarna theorie volgt.
1. PTSS herkennen
2. Effectieve opvang voorzieningen werkgever/leidinggevende
3. Opvang door collega’s
4. Opstellen van een opvangprotocol

Doel
Na deze trainingen weten de deelnemers Stress te herkennen en welke opvang/maatregelen er getroffen moeten worden.

Materiaal

 • Veiligheidsplan Nederlandse Journalistiek
 • Hand-out gebruikte theorieën tijdens de training
 • Website PersVeilig

Kosten

 • Aan deze training zijn geen kosten verbonden.
 • Alle cursussen van de NVJ Academy zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de NVJ.

Overige informatie

 • Maximaal 10 deelnemers.
 • Duur 1 dag.
 • Kijk hier voor meer informatie over PersVeilig.

Vragen?

Heb je vragen over de inhoud van de training of wil je overleggen of deze training op dit moment voor jou geschikt is, neem dan contact op met de NVJ Academy.

Freelance journalist Laila Frank:

‘De cursus was heel casusgericht, we bespraken verschillende voorbeelden, ook situaties waar wij als deelnemers zelf ooit in terechtgekomen waren. Samen ontleedden we zo’n casus dan: wat gebeurde er precies, wanneer werd het onveilig? Had je dat kunnen voorkomen, en hoe? Ik vond dat er heel veel persoonlijke aandacht was.'


 

Heb je een vraag?

Blijf er niet mee zitten! Vul het formulier in, mail of bel de NVJ 020-3039700.

Wil je teruggebeld worden? Vul dan je telefoonnummer in.

Contact

Mail nvjacademy@nvj.nl
Bel 020-3039739
Twitter @nvjacademy