Persvrijheid en mensenrechten in Egypte: een debat

donderdag 3 mei 2018, 16.00 - 17.30

Op 3 mei organiseert het Comité van de Persvrijheid een debat over de persvrijheid in Egypte. Met o.a: Rena Netjes, Jan Jaap de Ruiter, Karim Abdelrady, Ahmed Samir en Ibrahim Halawa.

De Egyptische president Abdelfettah al-Sisi won recent de verkiezingen met 97 procent van de stemmen. President al-Sisi mag dan met de mond belijden een democraat te zijn, de realiteit is een andere. Het land staat op de 161ste plaats waar het om persvrijheid gaat en het heeft inmiddels alle onafhankelijke tv-stations en meer dan 500 websites gesloten. Zelfs buitenlandse correspondenten moeten het ontgelden getuige de recente uitzetting van journaliste Bel Trew van de Britse krant The Times. Vele malen ernstiger is het lot van tientallen journalisten die zijn opgepakt en dieptepunt is de door het land geëiste doodstraf voor fotojournalist Shawkan. Hij maakte in 2013 foto’s van het bloedbad dat het Egyptische leger en politie onder toen nog legerleider al-Sisi aanrichtte onder aanhangers van de democratische gekozen Moslimbroeder president Mohammed Morsi.

Programma

Het debat wordt geopend door Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Vervolgens gaan Rena Netjes (journalist en arabist) en Jan Jaap de Ruiter (arabist Universiteit van Tilburg) in gesprek met o.a.:

  • Karim Abdelrady (advocaat van fotojournalist Shawkan) 
  • Ahmed Samir (presentator bij de Egyptische oppositionele nieuwszender Al-Mukammeleen, die vanuit Istanbul opereert)
  • Ibrahim Halawa (de uit Ierland afkomstige student was 17 toen hij in Caïro werd gearresteerd vanwege deelname aan een demonstratie. Hij zat vier jaar lang vast).

Na afloop is er een borrel.

Comité van de persvrijheid

Het comité van de persvrijheid bestaat uit Free Press Unlimited, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NVJ, NDP Nieuwsmedia,Nederlands genootschap van hoofdredacteuren, PEN Nederland, Vrienden van het Persmuseum en World Press Photo.

Programma 3 mei

Ga hier naar het overige programma van de Dag van de Persvrijheid.