Solidair met de pers in Turkije: debat over vakbondsrechten en Musa Kart

vrijdag 20 september 2019, 19.30

Hoe houden journalistenbonden zich staande in een land waar de persvrijheid de afgelopen jaren klap op klap kreeg? Wat zijn de belangrijkste problemen waar ze zich op richten en hoe pakken ze die aan? En wat kunnen Nederlandse journalisten leren van en betekenen voor hun collega's in Turkije? Over deze en andere vragen gaan twee Turkse journalisten met Nederlandse collega's in gesprek tijdens de avond 'Solidair met de pers in Turkije', die Stichting Röportaj en de NVJ organiseren.

Tientallen journalisten zitten vast in Turkije, vele anderen zijn de afgelopen jaren ontslagen en zagen hun media worden gesloten of worden overgenomen. Ook cartoonisten worden vervolgd. Zo zit tekenaar Musa Kart sinds april dit jaar vast. De vakbond DİSK Basın-İş, waarvan een vertegenwoordiger tijdens het debat aanwezig is, nam het initiatief voor een internationale campagne op waarin collega's wereldwijd een cartoon tekenden voor de gevangen Kart. 

Sprekers:

  • Joep Bertrams, cartoonist voor onder meer De Groene Amsterdammer. Hij zal aandacht besteden aan de zaak van zijn gevangen collega Musa Kart en het belang van solidariteitsacties.
  • Ali Ergin Demirhan, bestuurder van de Turkse journalistenbond DISK Basın-İş en journalist voor de onafhankelijke website sendika.org.
  • Mustafa Kuleli, algemeen secretaris van de Turkse journalistenbond TGS, bestuurslid van de Europese bond EFJ en hoofdredacteur van de website Journo
  • Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ
  • De bijeenkomst wordt ingeleid door Astrid van Unen, voorzitter van Röportaj. 

Aanmelding is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar: info@roportaj.nl

(cartoon: Joep Bertrams)