Van de straat naar de raad

woensdag 25 april 2018, 16.00 - 17.00

Onder de kop ‘De regio vecht terug’ houdt het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek op 25 april een mediacongres. De NVJ haakt hier graag op in. De succesvol gestarte campagne "Journalistiek heeft een prijs" krijgt dit jaar een vervolg, onder meer met een focus op regionale journalistiek.

Goede, degelijke en onafhankelijke journalistiek in de regio staat onder druk. De regionale dagbladen gaan allemaal in 2018 bezuinigen, lokaal is het beeld niet veel beter.

Soms kiezen gemeenten ervoor om zelf verslaggevers in te huren om verslag te doen van hun gemeenteraadsvergaderingen. Maar begint regioverslaggeving bij een verslag uit de raadsvergadering of gaat het om het verhaal van de burger, van de straat naar de Raad?

Onder dat motto, ‘Van de straat naar de raad’, gaat Klaske Tameling in gesprek met lokale journalisten, die als geen ander in staat zijn belangwekkende zaken van het publiek naar de politiek te brengen en met bestuurders, die hier profijt van hebben.

Met o.a.:

  • Hans van Keken, journalist bij De Gooi en Eemlander, werkte als verslaggever een half jaar vanuit een probleemwijk in Soest.
  • Wijnand Nijs bericht dagelijks vanuit Breda op de lokale site Bredavandaag.nl. en weet wat er speelt in de stad.
  • Robert Strijk, wethouder in Leiden, is initiator van het lokale mediafonds in Leiden.
  • Koos Maarleveld, gemeente Den Haag.

Hoe doen lokale journalisten hun werk? Wat levert dat de gemeenschap op en welk effect heeft dat op het lokale bestuur? En hoeveel is ons dat waard? Hoe blijven lokale journalisten en redacties overeind en welke rol kan het lokale bestuur hierin spelen? Dat zijn enkele vragen die aan bod zullen komen in een debat aan tafel en nadrukkelijk met de zaal, onder leiding van publicist en onderzoeker Klaske Tameling.

De regio vecht terug

Het evenement "De regio vecht terug" is een initiatief van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en wordt georganiseerd in samenwerking met de NVJ. Als lid van de NVJ kan je tickets kopen met korting – €15,- in plaats van €20,- (inclusief consumptiemunten). In de NVJ-leden nieuwsbrief van 5 april wordt de kortingscode meegestuurd. Voor het debat "Van de straat naar de raad" hoef je je niet apart aan te melden.