Terreur, angst & media

maandag 11 september 2017, 20.00

Op 11 september 2001 doorboorden twee vliegtuigen de Twin Towers, live op televisie. Precies 16 jaar na 9/11 organiseert De Balie in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Raad voor de Journalistiek en het Genootschap van Hoofdredacteuren het debat Terreur, angst & media.

Op deze avond leggen we de journalistiek onder de loep. Het nu iconische beeld van The Falling Man, een foto van Richard Drew, zorgde destijds voor grote controverse: het beeld zou geen respect tonen voor de slachtoffers en te shockerend zijn voor het publiek. Tegelijkertijd kon een miljoenenpubliek wél live de ineenstorting van de torens meemaken op televisie en radio. Over shockerend gesproken.

Hoe beslist de media wat wel, en wat juist niet uit te zenden tijdens en na een terroristische aanslag? Op welke manier kun je het publiek zo goed mogelijk informeren, zonder angst te zaaien? Wanneer besluit een redactie om een pushbericht te versturen, en wat moet daar in staan? Wat is de waarde van liveblogs en twitter, en wat doen deze berichten met de maatschappij? 

Op deze avond praten we met journalisten, opiniemakers en andere experts over de manier waarop er bericht wordt over aanslagen. Moet de media zich terughoudend opstellen, of is het adagium: informeren, hoe gruwelijk ook?

Rob Trip, presentator van het NOS achtuurjournaal, leidt de avond. Onder andere Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS), Pieter Klein(hoofdredacteur RTL Nieuws), Hassan Bahara (schrijver van twee romans en columnist bij de Volkskrant), en Inge Vrancken (hoofdredacteur Het Journaal bij de VRT Nieuws) zullen spreken over de keuzes die zij maken bij het samenstellen van nieuws en hoe zij vinden dat de media adequaat kan reageren op aanslagen. 

NVJ-leden krijgen 5 euro korting. Gebruik bij het aanmelden de code NVJ1109.

> Naar het aanmeldformulier

Maak je collega lid en krijg € 25

Ben je lid en tevreden over de NVJ? Misschien is het lidmaatschap dan ook interessant voor je collega. Wordt je collega betalend lid dan ontvang jij 25 euro op je rekening.

Naar het formulier