Uitreiking Inktspotprijs 2021

dinsdag 28 september 2021, 16.00 - 18.00

De Inktspotprijs 2021 voor de beste politieke tekening van het jaar, wordt dit jaar weer live uitgereikt, op 28 september in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De uitreiking is ook online te volgen via de website van Nieuwspoort.

De winnaar van de Inktspotprijs 2021 wordt gekozen door een inspirerende jury onder leiding van cabaretier en fotograaf Owen Schumacher. De overige juryleden zijn journalist en documentairemaker Sinan Can, journalist en uitgever Şenay Özdemir, illustrator Sylvia Weve en hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde Lotte Jensen.

Stichting Pers en Prent, de organisator van de Inktspotprijs, ontving dit jaar 135 inzendingen van hoge kwaliteit, van 45 tekenaars. Van trouwe deelnemers als Mirjam Vissers, Joep Bertrams en Pluis tot diverse oudgedienden die een comeback maken, zoals Gerrit de Jager en Hein de Kort, en enkele nieuwe kanshebbers als Max Kisman en Eliane Gerrits. Ook dit jaar worden alle inzendingen weer gebundeld in een prachtig vormgegeven catalogus. Daarnaast is de reizende expositie Inktspot! te zien in diverse steden, om te beginnen in de Centrale Bibliotheek Den Haag.

De Inktspotprijs werd voor het eerst georganiseerd en uitgereikt in 1992. De reizende tentoonstelling Inktspot! waar alle ingezonden prenten worden geëxposeerd, groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie waarin de politieke tekening centraal staat. Met de expositie brengt Stichting Pers & Prent in musea en culturele instellingen door heel Nederland de tekeningen landelijk voor het voetlicht.

Stichting Pers & Prent werd in 1980 opgericht door Hans IJsselstein Mulder met als doel het verzamelen, exposeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire. Het bestuur van Stichting Pers & Prent bestaat uit: Niels Beugeling, Ariane de Ranitz, Jillis Kors, Jop Euwijk, Petra Boonstra en Jacqueline van Beek.

De prijsuitreiking, de expositie en het boek worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, dagblad Trouw en de Vrienden van Pers en Prent.