Videojournalistiek

maandag 7 oktober 2019, 09.30 - 17.00
dinsdag 8 oktober 2019, 09.30 - 17.00
woensdag 16 oktober 2019, 09.30 - 17.00
vrijdag 18 oktober 2019, 09.30 - 17.00

Videojournalistiek is niet meer weg te denken in het huidige medialandschap. Kranten vullen hun sites aan met videocontent en laten dit door redacteuren produceren. Landelijke en regionale omroepen schakelen steeds vaker de camjo in. Van freelance journalisten wordt steeds vaker een multimediale aanpak vereist en communicatie-afdelingen hebben hun eigen camjo’s rondlopen.

Ik ben zeer blij dat ik deze cursus heb gedaan. Zeer leerzaam!

De NVJ Academy organiseert in samenwerking met Karakter.tv de vierdaagse cursus Videojournalistiek. Cursisten maken tijdens de training kennis met de videojournalistiek aan de hand van praktijkvoorbeelden en praktijkoefeningen. De cursus duurt 2 x 2 dagen. De deelnemers krijgen les in het hanteren van de camera, verhaalopbouw en een introductie in videomontage door middel van het programma Final Cut Pro. Op het eind van de cursus hebben de deelnemers een korte reportage gemaakt.

Programma

Dag 1

In het eerste deel van de cursus wordt ingegaan op het fenomeen videojournalistiek. Wat is een videojournalist. Hoe bereidt hij zich voor. Hoe en met wat gaat hij op pad en op welke manier kan de videojournalist filmen? Dit aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. De middag is ingeruimd voor een introductie van de camera. Iedere cursist heeft een volledig uitgeruste camjoset tot zijn beschikking.  We besteden aandacht aan shotcompositie en scherpstelling.

Dag 2

Op dag twee gaan we dieper op de techniek van de camera in. Hoe zorg je voor een goede belichting? Hoe houd je je shot scherp? Hoe zorg je er voor dat je stabiele shots maakt. Daarnaast gaan we het over geluid hebben. Welke microfoons zijn er en welke gebruik je wanneer. Storytelling is daarnaast een onderwerp wat we gaan behandelen. Dit alles aan de hand van theorie en praktijk.

Dag 3

In de ochtend volgt een herhaling van hetgeen we tot nu toe besproken hebben. Daarna gaan we aan de slag met de individuele reportages die jullie gaan maken. Dit mogen echte of verzonnen verhalen zijn de omgeving van het station leent zich voor verhalen, maar het staat je vrij om zelf met ideeen te komen. Het onderwerp wordt inhoudelijk voorgesproken en dan is het aan jullie om daadwerkelijk te filmen. Tegen het eind van de middag begint de introductie van Final Cut Pro X het montageprogramma.

Dag 4

Dag 4 staat voor het grootste deel in het teken van de montage. Eerst volgt een herhaling van de introductie van Final Cut. Daarna wordt de gedraaide reportage tot een geheel gemonteerd. Op het eind van de dag bespreken we elkaars product en evalueren we de cursus.

De docent

Peter Brinkman is een ervaren programmamaker, videojournalist en trainer voor onder andere diverse omroepen, dagbladen, online mediaplatforms en communicatie-afdelingen.

Kosten

  • Prijs niet-leden € 1.799,- / Prijs 20% korting € 1.439,20 / Prijs 30% korting € 1.259,30
  • Alle cursussen van de NVJ Academy zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de NVJ. Leden van de NVJ, NVF, Nieuwspoort en De Coöperatie ontvangen 20% tot 30% korting op de toegangsprijs. Je ledenprijs is zichtbaar wanneer je bent ingelogd.
  • Kosten zijn vrij van BTW en fiscaal aftrekbaar.

Overige informatie

  • Prijs is inclusief apparatuur, in overleg kunnen cursisten hun eigen apparatuur meenemen.
  • Aantal deelnemers per cursus minimaal 4 maximaal 6. Kleine groep, individuele begeleiding.
  • Bij de cursus zijn koffie/thee/frisdrank en een lunch inbegrepen.
  • Voor vragen kun je contact opnemen met Yvonne Dankfort van de NVJ nvjacademy@nvj.nl of Peter Brinkman peter@karakter.tv

Incompany

Bij inschrijving van 4-6 personen van eenzelfde organisatie bestaat er de mogelijkheid om de cursus incompany te houden. Neem hiervoor contact met ons op via nvjacademy@nvj.nl of bel 020-3039 739.

 

Het is helaas niet meer mogelijk om je voor deze cursus in te schrijven

Heb je een vraag over de cursus Videojournalistiek?

Blijf er niet mee zitten! Vul het formulier in, mail of bel de NVJ Academy 020-303 97 39.

Wil je teruggebeld worden? Vul dan je telefoonnummer in.

Contact

Yvonne Dankfort, manager
Myrte Derks, coördinator
020-303 97 39
nvjacademy@nvj.nl
@nvjacademy
Routebeschrijving