Webinar Inleiding Wegwijs in de EU - Europees Parlement trainingsprogramma voor startende journalisten

vrijdag 6 oktober 2023, 10.00 - 11.00

Hoe gebruik je Brussel als nieuwsbron? In dit webinar krijg je drie tips hoe je dat kunt doen. Ook ervaar je hoe journalisten in Nederland en Italië de Europese Unie gebruiken als nieuwsbron. Dit webinar geldt tevens als  introductie voor de driedaagse training Wegwijs in de EU – Europees Parlement Trainingsprogramma voor startende journalisten die in november kosteloos gegeven wordt en waarvoor je je tot 20 oktober kunt aanmelden.

Cristina Bellon, journalist van onder meer La Stampa, La Repubblica en Panorama en correspondent voor Binnenlands Bestuur vertelt aan de hand van migratie en de green deal hoe zij verhalen opbouwt en hoe ze de EU gebruikt voor een binnenlandse vertaling.

Liesbeth Witteman, freelance researchjournalist in Hilversum legt uit wat zij doet met de Europese Unie en waarom. De democratie gaat Liesbeth aan het hart en ze wil daarom graag op een toegankelijke manier inzicht geven in de politieke structuren in Brussel en Den Haag.|

Zo helpt dit webinar jou de Europese dimensie in jouw werk te brengen. Er is dus ook een vervolg: de driedaagse training Wegwijs in de EU – Europees Parlement Trainingsprogramma voor startende journalisten.

Het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag zet verder het belang van deze cursus uiteen. De NVJ Academy geeft praktische informatie over de driedaagse training.

Sprekers

Simon Trommel is freelance multimediaal EU-correspondent voor nieuws- en vakmedia, als Binnenlands Bestuur, RTV Oost, iBestuur en andere media. Hij schrijft en maakt radio en televisie, vanuit Europees perspectief over onder meer het klimaat, democratie, politiek-bestuurlijke verhoudingen en sociaal beleid.

Cristina Bellon is journalist, schrijver en wetenschapscommunicator. Ze werkt momenteel voor de dagbladen La Repubblica, La Stampa en voor het tijdschrift Panorama waar ze schrijft over het milieu, klimaatverandering, duurzaamheid en gezondheid. Voor het Nederlandse tijdschrift Binnenlands Bestuur schrijft ze over openbaar bestuur en Italiaanse politiek.

Liesbeth Witteman is freelance journalist en researcher: ze maakt vlogs, radio en televisie en doet research voor documentaires. Ze werkt nauw samen met politiek analist Kees Boonman voor het NPO radio1 programma Nieuwsweekend waarin wekelijks op zaterdagochtend de Europese en Haagse politiek wordt besproken.

Kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Overige informatie

  • Na inschrijving ontvang je voortijds een ZOOM link.
  • Download gratis ZOOM op je desktop of laptop (met beeldscherm van minimaal 13 inch).
  • Zorg voor een goede internetverbinding.
  • Terugkijkvideo tot 30 dagen na afloop beschikbaar.

Vragen?

Heb je vragen over de inhoud van de training of wil je overleggen of deze training op dit moment voor jou geschikt is, neem dan contact op met de NVJ Academy.​

De opleiding voor startende journalisten is een programma van het Europees Parlement dat wordt georganiseerd door de NVJ Academy.

Contact

Mail nvjacademy@nvj.nl
Bel 020-3039739
Twitter @nvjacademy