Alles begint in de regio


Het injecteren van afvalwater door de NAM in Twente haalde begin dit jaar de landelijke media. Journalist Oscar Siep van RTV Oost deed jarenlang uitvoerig onderzoek naar het injecteren van afvalwater door de NAM in de bodem van Twente. Al zijn onthullingen ten spijt: er kwam pas echt actie nadat Herman Finkers als bekende Nederlander zich er mee ging bemoeien.

Verder vertellen verslaggever Martijn Folkers van RTV Noord en journalist Birte Schohaus van Follow The Money (FTM) over hun gezamenlijke onderzoeken. 

Zij werken al paar jaar intensief samen bij journalistieke onderzoeken in het Noorden van het land. Folkers zorgt daarbij voor de nodige de regionale kennis en contacten, terwijl Schohaus de expertise van FTM inbrengt. Dat leidde tot onder meer publicatie op het gebied van de zoutwinning en de waterstofambities van Groningen.

Aan de hand van concrete voorbeelden maken we duidelijk hoe belangrijk goede regionale journalistiek is. En dat die regio-journalistiek vaak aan de basis van verhalen van landelijke media staat.

Wat je leert:

  • Inzicht in de cruciale rol van regionale media
  • Hoe regionale media werken
  • Wat er valt te leren van regionale media
  • Hoe samenwerkingsvormen nuttig zijn voor landelijke media

 


Goos de Boer

Goos de Boer is als onderzoeksjournalist actief in Noord-Nederland en coördineert de gezamenlijke research van de NOS en de regionale omroepen.

meer info