Arno van 't Hoog

 

Vertegenwoordiger beleidsteam Werkvoorwaarden, ledengroep Zelfstandigen

Naam:

Arno van 't Hoog, 51

Huidige werkstatus:

Freelance wetenschapsjournalist

Lid NVJ sinds:

2000

Motivatie


1.    Wat is je motivatie voor een functie in het beleidsteam Werkvoorwaarden?

Ik heb de voorbije tien jaar gemerkt dat het belang van freelancers veel duidelijker doorklinkt in discussies over werkverhoudingen en beloning. Inmiddels zijn er afspraken gemaakt in enkele CAO’s, en organiseren jonge freelancejournalisten zich op redacties. Maar er is veel meer nodig, en daar wil ik aan bijdragen.

2.    Waarin wil je de NVJ sterker maken en welke ambities heb je als bestuurslid voor het beleidsteam Werkvoorwaarden?

Door de praktijkervaring en het perspectief van zelfstandigen in te brengen. Dat gaat verder dan mijn persoonlijke mening, want jonge starters en regiojournalisten hebben hun eigen prioriteiten. Bovendien zijn journalisten in loondienst en freelancers bij dezelfde titels een soort communicerende vaten bij de verdeling van budget en werkdruk. Het is dus goed dat die twee groepen in dit beleidsteam structureel met elkaar om de tafel zitten. 

3.    Welke (bestuurs)ervaring neem je mee die een waardevolle bijdrage kan zijn voor het beleidsteam Werkvoorwaarden?

Vanaf 2013 was ik vier jaar bestuurslid van de sectie Zelfstandigen. Vorig jaar heb ik samen met een paar collega’s een online calculator ontwikkeld waarmee je snel kunt inschatten wat een redelijk uurtarief is. Ik weet inmiddels uit ervaring dat verbeteringen in het freelancedossier meestal niet in een paar maanden zijn geregeld. Je moet doelgericht en geduldig zijn.

4.    In de beleidsteams is het van belang dat kandidaten onafhankelijk kunnen opereren. Kan je dat op basis van je CV waarmaken?

Dat denk ik wel.